Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Palestinci džuma-namaz klanjali ispred ulaza džamije al-Aksa

Preuzmite sliku

Palestinci su danas džuma-namaz, zajedničku redovnu sedmičnu molitvu petkom, klanjali ispred ulaza džamije al-Aksa koja je već neko vrijeme zatvorena za vjernike zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na stotine Palestinaca obavili su sedmičnu molitvu pred ulazima al-Akse u dijelu Starog grada u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Vjernici su namaz klanjali pod opsežnim mjerama sigurnosti izraelske policije, nakon čega su se razišli bez ikakvih incidenata.

S druge strane, izraelska policija privela je palestinskog aktivistu Hanadija al-Halawanija u blizini El-Esbata, jednog od ulaza kompleksa al-Akse.

Džamija al-Aksa u martu je zbog pandemije najprije djelimično, a zatim i potpuno zatvorena za molitvu.

Direktor kompleksa džamije Al-Aqsa Omar al-Kiswani izjavio je u srijedu da će džamija 31. maja klanjanjem sabah-namaza ponovo biti otvorena za vjernike.

Mesdžidul-aksa, poznat i kao Bejtul Makdis, je nakon Mesdžidul-harama i Poslanikove džamije, treće najsvetije mjesto u islamu. Nalazi se u starom, historijskom jezgru Jerusalema.

Iako se čitava lokacija na kojoj se nalazi džamija sa zlatnom kupolom, sedamnaest vrata i četiri minareta, kroz historiju nazivala džamija Al-Aksa, danas se pod tim terminom označava samo džamija koja se obično naziva Haram el-Šarif (Plemenito svetilište).

Mesdžidul-aksa je muslimanima važna jer je poslanik Muhammed a.s. tokom Isre i Mi'radža, noćnog putovanja, posjetio upravo ovo mjesto gdje je nakon tog putovanja, po naredbi drugog pravednog halife Omera izgrađena džamija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,