Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pakistan: Zemlju trese najezda skakavaca kao nikada, proglašeno vanredno stanje

Pakistanske vlasti proglasile su vanredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane, prenosi Hina

„Suočeni smo s najgorom najezdom skakavaca u više od dva desetljeća te smo odlučili proglasiti vanredno stanje kako bismo se nosili s prijetnjom“, rekla je u subotu ministrica informiranja Firdous Ashiq Awan.

Odluku i nacionalni plan za borbu s najezdom odobrio je premijer Imran Khan nakon što je u petak obaviješten o prijetnji.

„Sumnjam da ćemo biti u stanju proizvesti 27 miliona tona žita ove godine“, rekao je za njemačku agenciju dpa Nisar Khaskhali, poljoprivrednik i član poljoprivredne komore pokrajine Sind.

„Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući“, rekao je Narodnoj skupštini ministar za sigurnost hrane Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Vlasti se bore s najezdom pustinjskih skakavaca zbog ograničenih sredstava, kazao je.

Kukac koji se hrani usjevima u junu je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva.

Skakavci su putovali sve od južne pokrajine Sind pa do zapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

Pogodni vremenski uslovi i zakašnjeli odgovor vlasti olakšali su skakavcima razmnožavanje i prelazak iz pustinje u predjele s usjevima i u obližnje gradove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje