Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pakistan proglasio vanredno stanje: Više od 900 žrtava poplava i monsunskih kiša

Preuzmite sliku

Vlada Pakistana proglasila je vanredno stanje u cijeloj zemlji i pozvala vojsku da pomogne civilnoj administraciji u operacijama pomoći i spašavanja jer je broj poginulih u nesrećama uzrokovanim monsunskim kišama premašio brojku od 900.

Odluka je donesena na trosatnom sastanku kasno u četvrtak uveče nakon što su vlasti saopštile da su poplave pogodile više od 30 miliona ljudi širom zemlje, a većina ih je raseljena nakon što su im domovi oštećeni u monsunskim kišama, koje su izazvale iznenadne poplave, navode iz kabineta premijera.

Tokom sastanka, premijer Shehbaz Sharif odlučio je poslati pakistansku vojsku u pomoć civilnoj administraciji u operacijama pomoći i spašavanja.

– Premijer saziva hitnu konferenciju stranih izaslanika sa sjedištem u Islamabadu kako bi zatražili pomoć međunarodne zajednice – navodi se u saopćenju.

U posljednja 24 sata najmanje 34 osobe su poginule, a 50 je povrijeđeno od posljedica poplava i nesreća povezanih s kišom.

Od sredine juna život je izgubilo 937 osoba, uključujući 343 djece i 198 žena, dok su 1.343 osobe povrijeđene, saopštila je Nacionalna uprave za upravljanje katastrofama (NDMA).

U poplavama je također oštećeno 670.328 kuća, uništene 122 trgovine, srušeno 145 mostova i oštećeno 3.082 kilometara puteva, dodaje se.

U međuvremenu, međunarodne organizacije i finansijske institucije najavile su hitnu pomoć i vrijednosti više od 500 miliona dolara za žrtve poplava nakon premijerovog poziva za pomoć.

Svjetska banka je najavila 350 miliona dolara pomoći, Svjetski program za hranu 110 miliona dolara, Azijska razvojna banka 20 miliona dolara, a Vlada Velike Britanije 40 miliona dolara, saopšteno je iz ureda premijera Pakistana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,