Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najbogatije žene svijeta u 2022. godini: Posjeduju Mars, Koch Industries, BMW…

Preuzmite sliku

Rijetke su milijarderke koje su potpuno same stekle svoje bogatstvo, kao što je to učinila Rihanna – nedavno proglašena za najmlađu “self-made” milijarderku u SAD.

Ipak, sve i da su mnoge prebogate žene svijeta dobar dio svoje imperije naslijedile, ne mogu im se osporiti ambicija, smisao za biznis i “talenat” da zadrže sav taj novac.

Objavljena je i lista najbogatijih žena planete za 2022. godinu, a na prvom mjestu ponovo se našla Françoise Bettencourt Meyers (69), unuka osnivača L’Oreala, čija je neto vrijednost procijenjena na 74,8 milijardi dolara.

Alice Walton (72), ćerka osnivača Volmarta, zauzela je drugo mjesto, sa bogatstvom vrijednim 65,3 milijardi dolara, a odmah iza nje je Julia Koch (60) koja je zajedno sa svoje troje djece od supruga naslijedila imperiju Koch Industries. Njena lična imovina iznosi 60 milijardi dolara.

 • Tu je svakako i MacKenzie Scott (52), spisateljica i filantrop, inače bivša žena osnivača Amazona, Jeffa Bezosa. Njeno bogatstvo vrijedno je 43,6 milijardi dolara. Poznato je i da MacKenzie velike svote novca donira, a ima čak 25% udjela u gigantu iz oblasti e-trgovine.

  Na petoj poziciji liste najbogatijih žena svijeta je Jacqueline Mars (82), koja posjeduje jednu trećinu kompanije Mars, najvećeg globalnog proizvođača slatkiša. Posjeduje imovinu u iznosu od 31,7 milijardi dolara. Za petama joj je najbogatija Australijanka, “teška” 30,2 milijardi dolara. U pitanju je Gina Rinehart (68), nasljednica kompanije Hancock Prospecting.

 • Miriam Adelson (76) je udovica Scheldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kockarnice Las Vegas Sands, koji je preminuo u januaru 2021, u 87. godini života. Miriam posjeduje bogatstvo vrijedno 27,5 milijardi dolara.

  Susanne Klatten (60) je moćna biznismenka koja stoji iza BMW-a, tačnije, posjeduje 19% udjela u tom proizvođaču automobila. Procijenjena vrijednost njene imovine je 24,3 milijardi dolara.

 • I na kraju, slijede Iris Fontbona (80), udovica Andronika Lukšića, koji je stekao bogatstvo u rudarstvu i biznisu s pićima, prije nego što je 2005. umro od raka. Procjena je da imovina Iris vrijedi 22,8 milijarde dolara.

  Svakako ne treba zaboraviti ni Abigail Johnson (60), izvršnu direktorku firme Fidelity Investments od 2014. godine, kada je preuzela dužnost svog oca. Njena imovina vrijedi 21,2 milijarde dolara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,