Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Ovo nije viđeno 100 godina”: Lavine u Evropi ubile 26 ljudi, najgore tek dolazi

Preuzmite sliku

Trojica muškaraca poginula su danas u lavini u blizini austrijskog skijališta Lech am Arlberg. Traje potraga za četvrtim skijašem, koji se zasad smatra nestalim. Potraga je nakratko prekinuta zbog izuzetno teških uslova i opasnosti od novih lavina.

U Francuskoj su, poginula dvojica zaposlenika skijališta Morilon. Ubila ih je lavina, a u regijama Savoie i Haute-Savoie na snazi je uzbuna zbog opasnosti od lavina.

Ekstremna zima ubila 26 ljudi

Kako javlja Associated Press, ekstremni zimski uslovi – ogromne količine snijega i izuzetno niske temperature – tokom posljednjih su nedjelju dana širom Evrope odnijeli ukupno 26 života.

Sedmogodišnje dijete poginulo je nakon što je na njega palo stablo u Njemačkoj, 16-godišnjak je preminuo u lavini u Austriji i 27-godišnji muškarac poginuo je u lavini u Slovačkoj.

Lavine su ubile i mladu Šveđanku te trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromso.

U Austriji je tokom proteklih nedjelju dana pala rekordna količina snijega, a nove ogromne količine – i do 2 metra novog snijega, najavljuju se tokom iduća tri dana.

U Švajcarskoj je lavina potpuno zatrpala hotel Säntis u Schwägalpu. Povrijeđene su tri osobe.

Ovo se događa jednom u 100 godina

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da oduvaju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj snažan snježni vjetar, u Norveškoj vozači proveli noć u autu

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje duvao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,