Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj čovjek zaradio je najviše novca u 2022.

Preuzmite sliku

Indijac Gautam Adani postao je treća najbogatija osoba jer je energetski bum i povećanje preuzimanja povećalo dionice njegovih kompanija.

Gautam Adani je imao spektakularnu godinu. Postao je najbogatija osoba u Aziji, svrgnuvši s trona konkuretna Mukeša Ambanija i treći je najbogatiji na Bloombergovoj globalnoj rang listi.

Iako je većina milijardera izgubila novac, on je dodao 40 milijardi dolara svojoj neto vrijednosti 2022.

Bloomberg u posebnoj priči donosi objašnjenje kako je uspio preduzetnik koji je počeo kao trgovac dijamantima u Mumbaiju 1980-ih i počeo da zarađuje bogatstvo na uglju.

 • Ovogodišnja energetska kriza zbog koje su cijene porasle bio je veliki podsticaj za Adanijevo bogatstvo. Ali njegova pozicija bila je drugačija: bio je najzaposleniji trgovac u Aziji ove godine.

  Kupio je imovinu, uključujući indijske jedinice Holcim Ltd, luku u Izraelu i uspješno preuzeo NDTV Grupu, jednu od rijetkih medijskih organizacija u Indiji koja kritikuje vladu, piše Investitor.me.

  Dionice kompanija Adani nisu bile imune na šire rasprodaje uzrokovane rastućom inflacijom i slabijom ekonomijom, ali su sveukupno porasle, pokrećući lični uspon.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,