Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otkriven američki plan protiv Irana

Preuzmite sliku

Američki državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je zaprijetio da će Iranu uvesti “najsnažnije sankcije u historiji” ako vodstvo te zemlje ne promijeni smjer svoje vanjske i unutrašnje politike.

Nakon što su se ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države povukle iz međunarodnog sporazuma s Iranom, Pompeo je nabrojao 12 zahtjeva za Iran i rekao da će tu zemlju osloboditi sankcija tek kada Washington vidi opipljiv zaokret u iranskoj politici.

Među tim zahtjevima su i onaj da Iran mora zaustaviti obogaćivanje uranija, te dopustiti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji. Pompeo zahtijeva i da Iran oslobodi sve američke građane, povuče snage iz Sirije i prestane prijetiti Izraelu.

On je pozvao na novi sporazum koji bi ratificirao Kongres. Ukoliko bi Iran pristao na novi sporazum, Pompeo je rekao da bi SAD bile spremne ukinuti sve sankcije toj zemlji, te uspostaviti pune diplomatske i trgovinske veze s Teheranom.

Njegove prijetnje dodatnim sankcijama dolaze dok Evropljani – Francuska, Britanija i Njemačka – rade na pronalaženju rješenja kako očuvati dosadašnji sporazum s Iranom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,