Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osuđenik sam izabrao električnu stolicu

Preuzmite sliku

Osuđenik David Muller (61), koji je 32 godine čekao izvršenje smrtne kazne, pogubljen je na električnoj stolici u američkoj saveznoj državi Tennessee.

Muller je bio u zatvoru od 1982., čekajući egzekuciju nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva dvadesettrogodišnjakinje 1981. godine.

Američki vrhovni sud odbio je njegov posljednji zahtjev za pomilovanje.

Muller je sam izabrao električnu stolicu kao način pogubljenja jer je smatrao da će biti manje bolna od smrtonosne injekcije, uobičajne metode u svim američkim saveznim državama u kojima postoji smrtna kazna.

Samo pet sedmica ranije, u Tennesseeju je prvi put od 2007. godine egzekucijom na električnoj stolici izvršena smrtna presuda nad dvostrukim ubicom Edmundom Zagorskim.

Ubrizgavanje smrtonosnog koktela osnovna je metoda izvršenja smrtne presude i u saveznoj državi Tennessee, ali zatvorenici koji su počinili zločine prije 1999. godine imaju pravo na izbor načina pogubljenja.

Oni sve više traže smrt na električnoj stolici nakon što je u augustu jednomm zatvoreniku trebalo 20 minuta da umre. Bilo je očigledno da je pri tome imao jake bolove, budući da mu je lice poprimilo ljubičastu boju.

Prema Ustavu SAD, zabranjeno je okrutno sprovođenje smrtne kazne, ali zatvorenici su sve više nepovjerljivi prema usmrćivanju injekcijom nakon nekoliko loše izvršenih pogubljenja kada se koristila kombinacija hemikalija koje su zatvorenicima izazivale bolove.

Zagovornici te metode i dalje tvrde da je ona bezbolna, ali je sudski ljekar na sudu u Tennesseeju, pred kojim su Muller i još jedan osuđenik iznijeli molbu, objasnio kako je on proživio toliku patnju pri izvršenju smrtne kazne da bi to moglo biti upoređeno sa mučenjem.

Doktor David Lubarski smatra da je sastojak “midazolam” smirio zatvorenika, ali da je, ipak, osjećao djelovanje druga dva sastojka iz smrtonosnog koktela lijekova.

U svijetu je sve više zagovornika ukidanja smrtne kazne, navode portali.

Nedavno je i Rimokatolička crkva formalno promijenila svoje učenje proglasivši smrtnu kaznu nedopustivom u svim okolnostima.

Katolička crkva je vijekovima dopuštala smrtnu kaznu u “krajnjim slučajevima”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,