Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osuđenik preživio tri pokušaja izvršenja smrtne kazne: Uskoro bi mu trebali poslužiti četvrti “posljednji obrok”

Preuzmite sliku

Robert Glossip jedan je od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebala pogubiti tokom narednih 29 mjeseci…

Osuđenik na smrt Richard Glossip (59) već tri je puta pojeo svoj “posljednji obrok”, a uskoro bi mu američka savezna država Oklahoma trebala poslužiti i četvrti, piše Vice.

Naime, nakon što je zbog naručivanja ubistva svog bivšeg poslodavca Barryja Van Treesea 2004. godine osuđen na smrt, Oklahoma ga je 2015. tri puta pokušala usmrtiti.

 • Prvi je pokušaj propao nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odgodio izvršenje kazne. Drugi pokušaj da ga se pogubi odgođen je svega tri sata prije izvršenja kazne. Treći je pokušaj otkazan nakon što su dužnosnici savezne države Oklahome otkrili da su pribavili krivu supstancu, prenosi Jutarnji.hr.

  Oklahoma će ponovno pokušati 22. septembra ove godine.

  Glossip je jedan od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebala pogubiti tokom narednih 29 mjeseci.

  Trideset četiri zastupnika u parlamentu Oklahome, 28 iz redova Republikanske te šest iz Demokratske stranke, žele da mu se ponovno sudi, a mnogi tvrde da je nevin.

  – Ako pogubimo Richarda Glossipa, borit ću se da Oklahoma ukine smrtnu kaznu. Proces nije čist – rekao je u junu ove godine zastupnik Republikanske stranke Kevin McDugle.

  Kada je republikanski guverner Oklahome Kevin Stitt odbio odobriti novu istragu Glossipovog slučaja, zastupnici u parlamentu savezne države Oklahome naručili su vanjskog advokatskog ureda reviziju slučaja. Taj je advokatski ured zaključio da sudski proces nakon kojeg je Glossip proglašen krivim ne može biti temelj za osuđujuću presudu i smrtnu kaznu. U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje da su tužitelji tokom suđenja uništili važne dokaze.

 • – Richard Glossip je pretrpio tri mučna datuma za izvršenje smrtne kazne. Određivanje četvrtog datuma prije nego što se svi dokazi mogu predstaviti sudu nije pravedno – rekao je Glossipov advokat Don Knight.

  – Reakcija javnosti na nove dokaze u ovom slučaju jasno kazuje da stanovnici Oklahome, čak i oni koji podržavaju institut smrtne kazne, ne žele da se pogubi nevin čovjek – dodao je Knight.

  Glossip je prije svih dosadašnjih pokušaja da ga se pogubi naručio isti obrok – ribu s pečenim krompirićima, Baconator iz restorana brze prehrane Wendy‘s, šejk od jagode i pizzu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje