Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osuđen na doživotnu robiju: Bivši američki policajac priznao 13 ubistava i više od 50 silovanja

Preuzmite sliku

Bivši policijski službenik američke države California Joseph James DeAngelo koji je živio dvostruki život kao “ubica zlatne države” osuđen je danas na doživotnu robiju za niz ubistava i silovanja izvršenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, riješenih zahvaljujući upotrebi internet stranica za geneologiju.

DeAngelo (74) osuđen je na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovne kazne nakon četiri dana saslušanja tokom kojih su se porodice žrtava suočile sa optuženim.

On je u junu priznao 13 ubistava i isto toliko optužbi za silovanje izvršene između 1975. godine i 1986. godine u sklopu sporazuma sa tužilaštvom čime je izbjegao smrtnu kaznu.

Osuđeni je javno priznao i više desetina slučajeva silovanja za koje su optužbe zastarile. Tužilaštvo navodi da je tokom svog kriminalnog pohoda provalio u 120 kuća širom 11 oblasti.

Identitet “ubice zlatne države” bio je nepoznat, njegovi zločini neriješeni decenijama sve dok nije priveden u oblasti Sacramento 24. aprila 2018. godine.

Istražioci su povezali DeAngelo sa zločinima upotrebom tada nove tehnike praćenja putem porodičnog DNK sa javnih internet stranica sa geneološkim podacima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje