Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opsadno stanje zbog inauguracije Joe Bidena

Preuzmite sliku

Američki bezbjednosni zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog potencijalnog “napada iznutra” ili neke druge prijetnje koja bi mogla da dođe od pripadnika službe koji će biti uključeni u obezbjeđivanje inauguracije novog predsjednika SAD Joe Bidena zakazane za srijedu, 20. januara, piše AP.

Zvaničnici su, stoga, zatražili da svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde SAD dođe u Washington na dan inauguracije.

Povećan oprez bezbjednosnih službi posljedica je nereda koji su se dogodili 6. januara u Washingtonu, kada je u napadu na zgradu Kongresa SAD poginulo petoro ljudi.

Ministar vojske SAD Ryan D. McCarthy izjavio je da su službenici u svjesni potencijalnih prijetnji i upozorio komandante jedinica da treba da budu na oprezu kada je riječ o bilo kakvim problemima među njihovim službenicima kako se približava inauguracija.

Međutim, ni McCarthy niti drugi lidere do sada nisu primijetili bilo kakve naznake prijetnje.

Oko 25.000 pripadnika Garde počeli su dolaziti u Washington iz raznih dijelova SAD, a njihov broj je najmanje dva i po puta veći u odnosu na prethodne ceremonije inauguracije.

Više zvaničnika izjavilo je da je proces dolaska gardista počeo prošle sedmice i da će do srijede, 20. januara, biti završen. Direktor Biroa Nacionalne garde (NGB) general Daniel R. Hokanson izjavio je da vjeruje da su preduzete dobre mjere sa ciljem identifikovanja bilo kakvih potencijalnih prijetnji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,