Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opet problemi s raketom koja je trebala poletjeti na Mjesec, curi gorivo

Preuzmite sliku

Završne NASA-ine pripreme za probno lansiranje goleme rakete nove generacije prema Mjesecu danas su zaustavljene zbog curenja goriva, otkrivenog tek nekoliko sati prije polijetanja probne misije, koja se treba realizirati u sklopu NASA-ina programa Artemis, čiji je cilj povratak astronauta na Mjesec već 2025.

NASA-in program Artemis, nazvan je po božici iz starogrčke mitologije koja je bila Apolonova sestra blizanka. Cilj mu je vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti ondje dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Problemi s gorivom

Predviđeno je da raketa nove generacije ponese kapsulu bez posade na šestosedmični probni let oko Mjeseca i natrag u sklopu misije Artemis 1, pedeset godina nakon posljednje Apollove misije na Mjesec.

Polijetanje je predviđeno za 14.17 sati po lokalnom vremenu (20.17 po srednjoevropskom) s mogućim kašnjenjem do dva sata.

U početku su vremenski uslovi bili prilično povoljni pa je nešto prije 6 sati ujutro po mjesnom vremenu direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson dao zeleno svjetlo za početak punjenja spremnika rakete kriogenim gorivom.

Međutim nakon nešto više od sat vremena otkriveno je da u podnožju rakete, u razini cijevi kroz koju do spremnika prolazi vodik, curi gorivo.

Protok je zaustavljen, a stručnjaci su se ‘bacili’ na rješavanje problema.

Iz NASA-e nisu odmah rekli u kojoj bi mjeri ovaj problem mogao uticati na vrijeme polijetanja.

Lansiranje je bilo odgođeno već u ponedjeljak

Lansiranje je u ponedjeljak, zbog tehničkih problema s motorom već jedanput otkazano u posljednji trenutak.

Ako se u subotu ne otklone prepreke, polijetanje bi se moglo odgoditi za ponedjeljak ili utorak.

Kapsula ima simuliranu posadu

Kapsula Orion ima simuliranu tročlanu posadu, jednu mušku i dvije ženske lutke opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Glavni cilj misije je testirati izdržljivost Orionovog toplinskog štita tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 39.429 km na sat, ili 32 puta brže od brzine zvuka, pri povratku iz Mjesečeve orbite – mnogo brže od uobičajenih ponovnih ulazaka kapsula astronauta koji se vraćaju iz niske Zemljine orbite. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,