Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Operacije pomoću svjetla mobilnog telefona i ponovne upotrebe katetera: Bolnice Šri Lanke na rubu katastrofe

Preuzmite sliku

Trogodišnji Miru igra se s jarko crvenim automobilom, naizgled nesvjestan krize koja se oko njega odvija. Izvan male sobe u kojoj živi s roditeljima, ekonomska katastrofa zahvaća Šri Lanku, izazivajući proteste, nestašicu hrane i struje, ostavljajući lijekove koji su Miruu potrebni, u nedostatku, piše CNN.

Miru ima maligni tumor na mozgu zbog kojeg ima česte epileptičke napade i pada u nesvijest. Jedina stvar koja pomaže je lijek protiv konvulzija, ali s finansijskom krizom Šri Lanke koja pogađa uvoz medicinskih proizvoda, Miruin otac, Upul Chandana, bori se da pronađe lijek bilo gdje, prenosi Tuzlanski.ba.

“On više nije dostupan u bolnici. Čak su i obližnje apoteke ostale bez zaliha”, rekao je Chandana, dok se njegov sin jedinac igra na tankom madracu iza njega.

Sada, čak ni s novcem, ne mogu pronaći lijek.

 • Šri Lanka se bori s najgorom privrednom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća, jer visoke otplate inozemnog duga i golem trgovinski deficit ostavljaju zemlju nesposobnom za uvoz osnovnih dobara i lijekova. Šrilančani se bore s kupovinom osnovnih stvari kao što su mlijeko u prahu i plin za kuhanje, a protestanti su izašli na ulice tražeći ostavku predsjednika zemlje Gotabaye Rajapakse, koji je odbio odstupiti. Šri Lanka je obustavila otplatu inostranog duga dok radi s Međunarodnim monetarnim fondom na paketu pomoći.

  Sada, kada je medicinskih lijekova i opreme ponestalo, zemlja se suočava s onim što Singapurski Crveni križ opisuje kao ” humanitarnu krizu bez presedana “.

  Liječnici izvještavaju o pranju i ponovnoj upotrebi medicinske opreme, pa čak i o izvođenju operacija pod svjetlom mobilnih telefona. Vlasti zasad nisu potvrdile nijedan smrtni slučaj zbog nestašice lijekova, ali stručnjaci upozoravaju da bi broj smrtnih slučajeva zbog Covida mogao premašiti više od 16.000.

  “Ovo je kriza, ne možemo predvidjeti koliko će biti loše”, rekao je Athula Amarasena, sekretar Državnog farmaceutskog udruženja u Šri Lanki koje zastupa apoteke širom zemlje.

  Teška situacija u bolnicama

  Svaki dan Wasantha Seneviratne ide od apoteke do apoteke u glavnom gradu Šri Lanke Colombu, očajnički želeći pronaći Topotecan, lijek za hemoterapiju koji njegovoj 7-godišnjoj kćeri treba da ostane živa.

  I u bolnici u koju je njegova kći primljena 7. aprila i u svakoj apoteci koju posjeti, dobije isti odgovor: lijeka nema nigdje u zemlji.

  Prije samo nekoliko sedmica Topotecan su bolnice nudile besplatno, ali porodice pacijenata sada imaju zadatak da ga same nabave u privatnim apotekama, rekao je Seneviratne.

  Prema pismu koje je objavila Medicinska udruga Šri Lanke (SLMA), sve bolnice širom zemlje nemaju pristup lijekovima za hitne slučajeve i medicinskoj opremi. Nekoliko vladinih bolnica dobilo je nalog da obustave rutinske operacije i smanje laboratorijske pretrage zbog ograničenih zaliha anestetika i reagensa koji se koriste za testove, kaže SLMA.

 • I medicinska oprema također je manjkava. Predsjednik Perinatalnog društva Šri Lanke, na primjer, naredio je bolnicama da steriliziraju i ponovno koriste endotrahealne cijevi koje se koriste za isporuku kisika u pluća novorođenih beba jer nedostatak cijevi postaje “izuzetno kritičan”, navodi se u pismu poslanom Ministarstvu Zdravlje od društva ranije ovog mjeseca i dostavljeno CNN-u.

  Hirurg na intenzivnoj njezi koji je tražio da ostane neimenovan zbog straha od gubitka posla rekao je da su vitalni lijekovi koji se koriste za liječenje moždanih i srčanih udara sada u kritično nedostatku i da je njegova bolnica prisiljena ponovno koristiti katetere.

  “Znam da ugrožavam život sljedećeg pacijenta. Osjećam se beznadno i potpuno bespomoćno”, rekao je za CNN, dodajući da sada provodi veliki dio svog vremena dezinficirajući opremu za ponovnu upotrebu. Iako su bolnice uglavnom pošteđene nestanka struje, doktorica je rekla da je došlo do nestanka struje dok su ona i drugi radili operaciju na malom djetetu zbog srčanog oboljenja. Bili su prisiljeni nastaviti s radom koristeći svjetla na svojim mobitelima koje su držali drugi medicinski radnici sve dok se generatori ne uključe.

  Kako se ovo dogodilo

  Neki kažu da je vlada trebala vidjeti da se situacija pogoršava. Prema riječima stručnjaka, ekonomska kriza Šri Lanke uzrokovana je kombinacijom lošeg upravljanja vlade, uključujući pandemiju Covid-19 koja je naštetila turističkoj industriji zemlje.

  Mjesecima su medicinski radnici upozoravali na nadolazeću krizu, a liječnici i medicinske sestre izašli su na ulice protestujući zbog neaktivnosti vlade.

 • Nakon što se umanjila zabrinutost i tvrdilo da nema nestašice, Ministarstvo zdravstva zemlje priznalo je da se Šri Lanka suočava s nedostatkom određenih lijekova i hirurške opreme. Prema ministarstvu, vlada je od Svjetske banke dobila 10 miliona dolara za kupovinu lijekova, iako je nejasno kada bi to trebalo stići.

  Šta dalje?

  Vlada tvrdi da se bavi i ekonomskom i medicinskom krizom. U saopćenju ove sedmice, Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u privremenim pregovorima sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Azijskom razvojnom bankom za dobivanje sredstava ili lijekova, te radi na dobivanju donacija od prekomorskih Šri Lankana.

  Međutim, liječnici kažu da je potrebna hitna pomoć.

  U pismu upućenom predsjedniku 7. aprila, liječničko udruženje Šri Lanke reklo je da bi zdravstvena pitanja koja se općenito ne smatraju hitnim mogla postati problemi opasni po život.

  “Bez hitne nadopune zaliha, hitno liječenje možda će se također morati zaustaviti u roku od nekoliko sedmica, ako ne i dana. To će rezultirati katastrofalnim brojem smrtnih slučajeva.”, stoji u pismu.

  Čak i ako Šri Lanka dobije pomoć od međunarodnih organizacija ili drugih zemalja, mogle bi proći sedmice ili mjeseci da pošiljke stignu, a neki dobavljači počinju proizvoditi lijekove tek nakon što se izvrši narudžba. A zemlja trenutno nema niti ministra zdravstva, jer je niz ministara u vladi podnio ostavke zbog krize .

  U maloj sobi u Colombu, Miruin otac, Chandana, ima slične strahove. Porodica je napustila svoju farmu i preselila se u Colombo kako bi se Miru mogao liječiti. Kada je kupio posljednju bočicu lijeka, apotekar koji mu ju je prodao rekao je da je to njegova posljednja bočica na zalihama.

  Njegova jedina nada je nastaviti tražiti način da pronađe još bočica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje