Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Opasne izbjeglice u Australiji bit će zadržane na Božićnom otoku

Preuzmite sliku

Tražiocima azila koji budu smatrani opasnim u Australiji neće biti dopušteno da ostanu u zemlji i umjesto toga će biti prebačeni u pritvorski centar visoke sigurnosti na prekomorskoj teritoriji Božićnom otoku, izjavio je u srijedu Scott Morrison, australski premijer.

Morrison je danas obišao Božićni otok, australsku teritoriju u blizini Indonezije. Objavio je da za 57 izbjeglica koje su u pritvoru na neodređeno vrijeme neće biti dopušten ulazak u zemlju iz medicinskih razloga.

Tih 57 ljudi, među kojima su optuženi za ubistvo, pedofiliju i simpatiziranje s teroristima u njihovim matičnim zemljama, bit će poslani u pritvorsku jedinicu “North West Point”, koju je premijer ponovo otvorio u februaru.

Odluka o ponovnom otvaranju pritvorskog centra na Božićnom otoku uslijedila je nakon usvajanja kontroverznog prijedloga zakona o medicinskoj evakuaciji usvojenog u parlamentu u februaru.

Novi zakoni, koje su podržali opoziciona Laburistička stranka i klub nezavisnih poslanika, omogućit će transfer tražilaca azila i izbjeglica u prekomorski pritvorski centar na “medicinski psihijatrijski tretman”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,