Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ogroman dio rakete srušit će se u nedjelju na Zemlju: “Ne znamo gdje će pasti”

Preuzmite sliku

Stručnjaci smatraju da će se ovog vikenda na Zemlju srušiti ogroman raketni potisnik i da je velika vjerovatnoća da neće svi njegovi dijelovi izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, već da će neki pasti i na tlo.

Potisnik (rocket booster) u pitanju dugačak je 53.6 metara i težak oko 23 metričke tone, a dio je nedavno lansirane kineske rakete. Dobra vijest je da su šanse za značajnu štetu prilično male, a loša da za sada nemamo tačnu ideju o tome gdje će se srušiti.

Stručnjaci širom svijeta rade na utvrđivanju lokacije pada. Za sada su prilično sigurni da će ući u našu atmosferu 31. jula 2022. i da će vjerojatno pasti na području žutih i plavih isprepletenih linija koje se vide na karti neprofitne američke organizacije Aerospace Corporation.

“Objekt ove veličine neće u potpunosti izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu”

Žute i plave linije na karti pokazuju područje potencijalnog ulaska u atmosferu, a žuta ikona gdje će se nalaziti raketni potisnik sredinom ulaska, piše Science Alert.

“Zbog nekontrolirane prirode ulaska u atmosferu postoji određena vjerojatnost da će ostaci pasti u naseljeno područje jer više od 88 posto svjetske populacije živi na mogućem području pada krhotina”, saoćila je kompanija Aerospace Corporation.

“Objekt ove veličine neće u potpunosti izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Obično 20 do 40 posto mase velikog objekta pada na tlo, iako to ovisi i o njegovom dizajnu”, dodala je.

Ako vam ovakva vijest zvuči poznato, niste u krivu. Prošle godine dogodila se vrlo slična situacija, s time da su krhotine pale u Indijski ocean. Međutim, 2020. godine dijelovi raketnog potisnika iste marke srušili su se u blizini afričke Obale Bjelokosti te su krhotine zasule sela. Na sreću, nije bilo značajne štete.

Različite vrste potisnika – neki su sigurniji

Potisnik koji bi se u nedjelju trebao srušiti na Zemlju dio je rakete Long March 5B koju je 24. jula 2022. lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA). Raketa je u orbitu prenosila novi modul, budući dio svemirske postaje Tiangong.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Budući da je kineski Long March 5B tako masivan, moguće je da će otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika završiti na tlu. Dobro je znati da je ranije ovog tjedna objavljena studija koja je analizirala šanse pogiblje od pada svemirskog otpada u narednom desetljeću, koja je utvrdila da postoji samo 10% vjerojatnosti jednog ili više smrtnih slučajeva.

Analitičar za Aerospace Corporation Ted Muelhaupt rekao je za Reuters da je 75 posto površine na potencijalnom putu ponovnog ulaska u atmosferu voda, pustinja ili džungla. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,