Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odlučio apelacioni sud: U Teksasu ponovo zabranjeni abortusi

Preuzmite sliku

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država je u petak uveče doneo odluku da privremeno ponovo počne da se primjenjuje zakon o zabrani abortusa, samo jedan dan nakon što su klinike za abortus ponovo otvorene.

Država Teksas donijela je rigorozan zakon o zabrani abortusa koji brani pobačaj nakon šeste sedmice trudnoće, kada mnoge žene ni ne znaju da su trudne.

Zakon je osporavan pred sudovima od početka, a u srijedu je njegovu primjenu privremeno obustavio federadlni sudija.

Federalni sudija Robert Pitman, kojeg je postavio predsjednik Barack Obama, donio odluku da blokira rigorozan zakon o zabrani abortusa i ocijenio ga kao “grubo kršenje” ustavom zagarantovanog prava na abortus. Poslije odluke sudije Pitmana, mnoge klinike za abortus u Teksasu su otvorene.

Međutim, Peti okružni federalni apelaconi sud je u petak uvečer oborio Pitmanovu odluku i ponovo dozvolio da se primjenjuje zakon o zabrani abortusa. Cijeli slučaj je inače pokrenuo Sekretarijat za pravosuđe koji je tužio državu Teksas.

Zakon o zabrani abortusa u Teksasu predviđa da građani tuže klinike koje izvode abortuse, i da, ako spor bude okončan u njihovu korist, dobiju 10.000 dolara. Zakon na taj način ne sprovodi država, nego građani, a iz tog razloga i niži sudovi nisu mogli da blokiraju njegovu primjenu.

Vrhovni sud je isto tako dao zeleno svjetlo za primjenu teksaškog zakona, ali se nije izjasnio o njegovoj usklađenosti sa ustavom. (Glas Amerike)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,