Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od prodavačice “od vrata do vrata” do najmlađe milionerke

Preuzmite sliku

“Razlika između ljudi koji ostvaruju svoje snove i onih koji ne ostvaruju je jednostavna. Stvar je u akciji. Ne radi se o tome da imate mnogo pameti, novca ili iskustva”, tvrdi osnivačica i izvršna direktorica kompanije Spanx Sara Blakely.

Sara Blakely je kreatorica steznika koje nose sve zvijezde Hollywooda, a 2012. godine zasijala je na naslovnici časopisa Forbes kao najmlađa milionerka koja je sama stvorila bogatstvo.

„Prije dvije decenije, bila sam samo djevojka s običnim, bezveznim poslom i ludom idejom. Nisam imala mnogo novca, iskustva ili znanja o industriji. Ali sam odlučila da se upustim u sve to“, kaže Blakely.

Zapravo, Blakely je osnovala kompaniju Spanx 1998. godine, sa samo 5.000 dolara ušteđevine od prodaje faks mašina od vrata do vrata. Bez ikakvog iskustva u dizajnu, poslu ili proizvodnji, Blakely je na kraju izgradila Spanx u brend vrijedan milijardu dolara.

Na početku svi su joj zatvarali vrata ispred nosa, cijepali vizit-karte, borila se da dobije sredstva.

I zaista je morala „da se potrudi“ da uvede Spanx na police prvog većeg trgovca, kompanije Neiman Mekus. Nakon višestrukih pokušaja da proda svoj proizvod, Blakely je tokom sastanka zamolila predstavnicu kompanije da joj pokaže kako Spanx zapravo radi.

“U toku sastanka sa predstavnicom Neimana Marcusa, mogla sam da vidim da od posla nema ništa i znala sam da imam samo još jednu šansu pa sam je zamolila da pođe sa mnom do kupatila. Malo se iznenadila pitanjem, ali sam joj objasnila da samo tako mogu da joj pokažem šta Spanx radi”, rekla je preduzetnica.

“Presvukla sam se u odvojenoj kabinu, obukla Spanx i pokazala joj razliku. Pogledala me je i rekla: Kapiram, sjajno je! I tada se sve promijenilo”, kaže Blakely.

Sada u ponudi osim čarapa koje oblikuju tijelo ima i korsete, kupaće kostime, helanke, donji veš… Prema podacima magazina Forbes, bogatstvo Blakely danas se procjenjuje na 610 miliona dolara, piše BizLife.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,