Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Od posljedica COVID-a umrlo skoro isto Amerikanaca koliko i tokom španske gripe

Preuzmite sliku

Od posljedica COVID-19 umrlo je skoro isto Amerikanaca kao i tokom pandemije španske gripe – oko 675.000, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španska gripa koja se pojavila 1918. godine, završila se za dvije godine, a izazvala je između 40 i 50 miliona smrti.

Kao i španska gripa, koronavirus možda nikada neće potpuno nestati iz naše sredine. Umjesto toga, naučnici se nadaju da će to postati blaga sezonska gripa koja će se rješavati vakcinacijom.

“Nadamo se da će biti kao prehlada, ali nema garancije”, rekao je biolog sa Univerziteta Emory Rustom Antia.

Za sada, pandemija još uvijek drži Sjedinjene Američke Države i druge dijelove svijeta čvrsto u raljama.

Iako bi porast infekcija potaknut delta varijantom koronavirusa mogao doseći vrhunac, broj smrtnih slučajeva u SAD-u u prosjeku se kreće preko 1.900 dnevno, što je najviši nivo od početka marta, a ukupna brojka u zemlji je u ponedjeljak premašila 675.000, prema podacima koje vodi Univerzitet “Johns Hopkins”, iako se vjeruje da je stvarni broj veći.

Zima bi mogla donijeti novi skok, a utjecajni model Univerziteta u Washingtonu predviđa da će dodatnih 1.000 Amerikanaca umrijeti od COVID-19 do 1. januara, što bi ukupan broj žrtava u SAD-u povećalo na 776.000.

Pandemija španske gripe ubila je 50 miliona žrtava širom svijeta u vrijeme kada je svijet imao četvrtinu populacije koju ima sada. Globalni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 sada iznosi više od 4,6 miliona.

Broj umrlih od španske gripe u SAD -u je gruba pretpostavka, s obzirom na nepotpune zapise tog doba i loše naučno razumijevanje onog što je uzrokovalo bolest. Broj od 675.000 dolazi iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prije COVID-19, gripa 1918-1919. općenito se smatrala najgorom pandemijskom bolešću u ljudskoj povijesti. Nije jasno hoće li se sadašnja pošast na kraju pokazati smrtonosnijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje