Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oboljeli od korone: ‘Za večeru u bolnici dobili supu od kornjače’

Preuzmite sliku

Kornjače mekog oklopa (kineske mekoštitke) su tradicionalna hrana, ali i ljekoviti. Kinezi se njima hrane zbog visoke nutritivne vrijednosti. Vjeruju da njihovo meso pomaže u oporavku.

Pacijenti u bolnici u Wuhanu dobili su za večeru supu od kornjače, javljaju ljudi u izolaciji, a prenosi Daily Mail. Zarazna bolest je već ubila 638 ljudi, a prenosi se sa životinja, posebno sa šišmiša i zmija, na druge životinje. Neki stručnjaci čak tvrde da se korona virus proširio preko ilegalnog trgovanja pangolima (ljuskavcima), cijenjenim sisavcima u Aziji zbog hrane i lijekova.

Kao i ljuskavci, i kornjače mekog oklopa (kineske mekoštitke) se koriste kao hrana. Kinezi se njima hrane zbog visoke nutritivne vrijednosti. Vjeruju da njihovo meso pomaže u oporavku.

Kako javlja AFP, prema novim podacima, u samoj jednoj bolnici u Wuhanu je od korona virusa u siječnju oboljelo čak 40 zaposlenika iste te bolnice. Pretpostavljaju da je jedan pacijent uspio zaraziti deset uposlenika bolnice.

SAD je  u petak ponudio 100 miliona dolara Kini i ostalim zemljama u koje je došla zaraza za “borbu protiv virusa”.  Američki državni sekreta Mike Pompeo istakao je da je Amerika time pokazala svoju snagu u ovim kriznim vremenima.

– Potičemo i druge da slijede naš primjer. Ako radimo zajedno možemo itekako uticati na rast ove prijetnje – rekao je Mike Pompeo, javlja AFP.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje