Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljeni prvi snimci potresa jačine 7,1 stepen po Rihteru u Japanu

Preuzmite sliku

Zemljotres jačine 7,1 stepeni dogodio se na 60 kilometara istočno od obale prefekture Fukushima u Japanu, danas u 23.08 po lokalnom vremenu (15.08 po srednjeevropskom) i prema prvim izvještajima nije bilo ostećenja u nuklearnoj elektrani u toj oblasti.

Zasad nema upozorenje da nadolazi cunami, ali iz predostrožnosti, stanovnicima koji žive u priobalnom dijelu je rečeno da se pomjere ka brdima, prenio je Japan times.

Nema izvještaja ni o eventualnoj šteti i povrijeđenima, ali fotografije koje su postavljene na društvenim mrežama prikazuju oborene police i stolove po kućama. Takođe objavljeni su i prvi snimci zemljotresa.

U međuvremenu, japanska vlada je postavila radnu jedinicu koja će posjetiti mjesto potresa, dok se premijer Josihide Suga pojavio u svojoj kancelariji 20 minuta nakon zemljotresa.

Agencija Kjodo dodaje da nikakve nepravilnosti u radu nisu zabilježene u nuklearnoj elektrani u selu Tokaji.

Vezano | Zemljotres jačine 7,1 stepeni pogodio japansku Fukushimu 

Fukushima se nalazi u regionu Tohoku, na ostrvu Honshu, a glavni grad je Fukushima.

To ostrvo su 11. marta 2011. pogodili zemljotres i cunami, zbog čega je došlo do havarije u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Zemljotres je tada bio jačine 9,3 stepena, a ogromni talasi od 16 metara, koji su poplavili japansko ostrvo, odnijeli su više od 19.000 života. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,