Četvrtak, 21. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Objavljena lista najmoćnijih zemalja na svijetu

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider

Prema najnovijoj rang listi SAD su zadržale mjesto najmoćnije zemlje na svijetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija, Kina i Njemačka.

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider.

Opisali su SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu” i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svijet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama cijelog svijeta.

Navodi se i da su političke odluke predsjednika Donalda Trumpa “izazvale pitanja širom svijeta, uključujući i najbliže saveznike zemlje, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”.

Rusija se opisuje kao najveća svjetska zemlja po kopnenoj masi i koja dijeli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo i drugu najveću svjetsku ekonomiju, a kako se navodi u izveštaju doživjela je brz ekonomski razvoj iako milioni još uvijek žive ispod granice siromaštva u zemlji.

Na četvrtom i petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija, a zatim slijede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija.

Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umjesto Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mjestu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,