Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena fotografija soja omikron virusa korona

Preuzmite sliku

Univerzitet u Hong Kongu objavio je fotografiju soja omikron virusa korona, dobijenu pomoću elektronskog mikroskopa.

Omikron je prvi put otkriven 24. novembra u južnoj Africi. Početne studije su pokazale da je potencijalno prenosiviji od drugih varijanti.

Naučnici medicine, uključujući patologe i virusologe, uspjeli su da naprave elektronski mikrosnimak ćelije bubrega majmuna (Vero E6) nakon što je zaražen varijantom omikron.

Univerzitet je objavio slike sa malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju, slika pokazuje oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice, objasnili su istraživači. Veliko uvećanje pokazuje agregate virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Prema izvještajima, istraživači sa Odjeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Hong Kongu uspjeli su da izoluju omikron iz kliničkih uzoraka, što će omogućiti razvoj i proizvodnju vakcina protiv novog soja.

Soj omikron prvi put je otkriven u Južnoafričkoj Republici krajem novembra. Soj sadrži više mutacija šiljastog proteina — 32 — od svih prethodnih varijanti, što znači da bi mogao ometati imuni odgovor tijela i lakše se širiti, podsjeća “Sputnjik”. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje