Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen snimak još jednog kobnog hapšenja u Americi

Preuzmite sliku

Snimak hapšenja crnca prošle godine u američkom Oklahoma Cityju objavljen je u američkim medijima, a na njoj se čuje kako uhapšeni crnac Derrick Scott govori “ne mogu disati”, na što mu policajac odgovara “nije me briga”. Scott je potom umro u bolnici, javlja NBC News.

Snimak je nastala 20. maja prošle godine, a ove sedmice u javnost ju je pustila policija Oklahoma Cityja na zahtjev pokreta Black Lives Matter, koji već sedmicama organizuje protete širom SAD-a zbog brutalnog policijskog ubistva Georgea Floyda.

Snimljena je kamerom koja se nalazila na tijelu jednog od trojice policajaca koji su priveli 42-godišnjeg Afroamerikanca Derricka Scotta, koji je u više navrata od policajaca tražio svoj lijek i govorio kako ne može disati.

“Nije me briga”, govori mu policajac Jarred Tipton.

Nekoliko minuta kasnije čuje se glas drugog policajca koji govori Scottu: “Možeš disati sasvim normalno.”

Scott, koji je nakon par minuta snimka prestao biti responzivan, kasnije je proglašen mrtvim u lokalnoj bolnici. Rezultati autopsije do kojih je došao NBC News navode urušeno plućno krilo kao uzrok smrti.

Do incidenta je došlo kad su policajci pozvani u područje južno od centra Oklahoma Cityja nešto iza 14 sati, nakon što je netko prijavio da se Afroamerikanac svađa s ljudima na ulici i maše pištoljem, rekao je kapetan Larry Withrow iz policije Oklahoma Cityja.

Snimaka prikazuje kako Scott bježi od policajca Tiptona nakon što ga je upitao je li naoružan. Kad su ga policajci bacili na pod i vezali, jedan od policajaca izvadio je pištolj iz Scottova džepa.

Policajci su oslobođeni optužbi

Kasnije se na snimku vidi kako je jedan policajac pokušao umjetnim disanjem spasiti Scotta.

U autopsiji se navodi da policijsko djelovanje nije rezultiralo “fatalnim ozljedama” te nekoliko drugih “značajnih” faktora koji su pridonijeli Scottovoj smrti, uključujući vezivanje, nedavno korištenje metamfetamina, astmu, emfizem i bolest srca.

Istraga koju je proveo ured tužitelja utvrdila je da tri policajca koja su privodila Scotta nisu počinila nikakav propust, a riječi “nije me briga” šef policije u Oklahoma Cityju opisao je kao “izrečene u žaru borbe”.

“Morate shvatiti, u tom trenutku policajci su se borili s njim”, rekao je Larry Withrow, kapetan u policiji Oklahoma Cityja.

Podsjetimo, Ameriku već sedmicama tresu prosvjedi zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda, koji je ubijen nakon što je u više navrata policajcu koji mu je držao nogu na vratu rekao: “Ne mogu disati.” (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,