Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Objavljen posljednji snimak džihadista: Bili su uvjereni da su sigurni u rovu, a onda ih je pronašla sirijska artiljerija

Grupa pobunjenika džihadista snimala je video u južnom Idlibu u trenutku kada ih je raznijela Sirijska arapska vojska. Sirijska vojska kasnije je preuzela telefon jednog od džihadista nakon što su zauzeli to područje te pronašla snimku.

Zaustavljeni zračni napadi

Zračni napadi na Idlib na sjeverozapadu Sirije zaustavljeni su poslije stupanja na snagu primirja koje je najavila Rusija.

“Nema ratnih aviona na nebu i zračni napadi su prestali”, poručio je Rami Abdul Rahman, direktor nevladina sirijska Opservatorija za ljudska prava, prenosi Jutarnji.

I dalje ispaljivanje raketa

Također je poručio da su sukobi između snaga vlasti predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika na prilazima te oblasti također prestali poslije stupanja na snagu jednostranog primirja ali da je nastavljeno ispaljivanje raketa i artiljerijska paljba.

Početak kraja džihadističkih skupina

Sirijska je vojska krajem augusuta uz pomoć saveznika, Rusije i iranske Revolucionarne garde te boraca libanonskog Hezbollaha, ušla u strateški izuzetno važan grad Khan Shaykhoun u provinciji Idlib. Sirijska opozicija tada je potvrdila da su njeni borci bili prisiljeni povući se iz toga grada nakon što su sirijska i ruska vojska koristile politiku spaljene zemlje.

Zauzimanje grada Khan Shaykhouna od strane sirijske vojske, jednog od najvećih gradova u pokrajini Idlib, smatra se početkom kraja džihadističkih skupina u provinciji Idlib koja je u njihovim rukama od 2014.
Sirija, Rusija i Iran odlučili su se na vojno rješenje u toj provinciji nakon što Erdogan nije uspio ostvariti obaveze o razoružanju džihadističkih skupina i mirnoj reintegraciji te provincije u pravni poredak Sirije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,