Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Objavila predsjedničku kandidaturu: Hillary Clinton kreće u borbu za Bijelu kuću

Preuzmite sliku

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton službeno je objavila očekivanu predsjedničku kandidaturu, javlja Anadolu Agency (AA).

U utrci sam za predsjednika” izjavila je na kraju videoporuke postavljene na njenoj novoj internet stranici za kampanju.

Clinton je 2008. godine bila demokratski kandidat na predsjedničkim izborima, ali je izgubila od aktuelnog predsjenika Baracka Obame.

Amerika svaki dan treba šampiona. Ja želim da budem taj šampion. Krećem na put kako bih zaslužila vaše glasove. Nadam se da ćete mi se pridružiti na ovom putovanju” poručila je Clinton u dvominutnom videozapisu pod nazivom “Getting Ready”.

Hillary se smatra daleko najjačim kanidatom u predsjedničkoj utrci.

Ukoliko pobjedi na izborima bila bi prva žena predsjednik u Bijeloj kući.

Noć uoči očekivane najave kandidature, američki predsjednik Obama rekao je da će Clintonova biti “izvrsna predsjednica”.

Ona je bila težak kandidat 2008. godine. Bila je moj veliki zagovornik na općim izborima. Bila je izvanredna državna tajnica. Ona je moj prijatelj. Mislim da će biti izvrstan predsjednik“, rekao je Obama novinarima u Panami u subotu.

Očekuje se da će Hillary Clinton tokom svoje kampanje održavati manje skupove na kojima će diskutovati sa biračima umjesto velikih okupljanja i dugih govora kao što će praktikovati njeni republikanski rivali.

Dva republikanska predsjednička kandidata Ted Cruz i Rand Paul službeno su objavili svoje kandidature.

Hillary Clinton bila je prva dama od 1993. do 2001. godine u periodu kada njen suprug Bill Clinton bio predsjednik SAD-a, a bila je i državni tajnik u Obaminoj administraciji od 2009 do 2013. godine.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje