Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obišao svijet: Solar Impulse 2 letio 40.000 kilometara bez goriva (FOTO)

Preuzmite sliku

Avion na solarni pogon Solar Impulse 2 obišao je svijet. U utorak je sletio je u Abu Dhabi i tako završio zadnju etapu leta koji je počeo u martu prošle godine.

“Uspjeli smo! Letjeli smo 40.000 kilometara bez goriva”, piše na Solar Impulseovom zvaničnon Twitter nalogu.

Avion je nakon obavljenih posljednih priprema prije dva dana napustio Međunarodni aerodrom u Kairu i krenuo put Abu Dhabija.

Avion na solarni pogon je 13. jula u Kairo stigao iz Seville. Pola sata prije slijetanja u glavni grad Egipta, avion je izvršio simboličan let iznad Velikih piramida u Gizi. Avion na solarne ćelije, koji za let koristi samo solarnu energiju, počeo je svoje putovanje oko svijeta 9. marta 2015. godine iz Abu Dhabija.

Dosad je posjetio Oman, Indiju, Mjanmar, Kinu, Japan i nekoliko gradova SAD-a, Španiju i Egipat.

Piloti Andre Borchberg i Bertrand Piccard, 5. marta 2015. godine, na put oko svijeta krenuli su iz Abu Dhabija. Svojim projektom željeli su ukazati na korištenje izvora čiste energije.

Avion ima prosječnu brzinu od 45 kilometara na sat, a u periodu kada su sunčeve zrake najjače može udvostručiti brzinu. Težak je 2,3 tone, a na krilima raspona 72 metra nalazi se 17.248 solarnih ćelija. Zahvaljujući baterijama od litijuma može letjeti i noću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,