Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obilan snijeg i velika hladnoća poremetili su saobraćaj u Japanu

Preuzmite sliku

Neobično hladna fronta i sistem jako niskog pritiska zraka izazvali su u utorak velike snježne padaline i jake vjetrove širom Japana, a velika hladnoća zahvatila je i druge azijske zemlje ranije ove sedmice.

Obilan snijeg prekrio je u srijedu mnoge dijelove Japana uzrokujući poteškoće u cestovnom i željezničkom prometu i otkazivanje stotina letova, a poginula je najmanje jedna osoba.

Neobično hladna fronta i sistem jako niskog pritiska zraka izazvali su u utorak velike snježne padaline i jake vjetrove širom Japana, a velika hladnoća zahvatila je i druge azijske zemlje ranije ove sedmice.

 • Najmanje 124 osobe umrle su na niskim temperaturama u Afganistanu ranije ove sedmice, prema medijskim izvješćima, dok je temperatura u Moheu, najsjevernijem kineskom gradu, u nedjelju pala na rekordnih -53 stepena Celzijusa.

  Južnokorejski turistički otok Jeju otkazao je u utorak gotovo 500 letova u i iz svoje zračne luke zbog oštrog zimskog vremena.

  Japan je izvijestio da je osobito puno snijega palo na područjima uz Japansko more. U gradu Maniwi na zapadu zemlje palo je rekordnih 93 centimetara snijega u 24 sata.

  Jedna osoba poginula je zbog oluje, a još dva smrtna slučaja istražuju se zbog povezanosti s olujom, objavila je vlada.

 • Domaće zrakoplovne kompanije ANA i Japan Airlines otkazali su više od 300 letova, a na sjeveru Japana suspendirano je ili odgođeno prometovanje superbrzih vozova.

  Na autocesti u središtu zemlje stvorila se kolona od oko 10 kilometara, izvijestila je javna televizija NHK.

  Gotovo 3000 ljudi zapelo je na dvije željezničke postaje u Kyotu na zapadu zemlje jer su vlakovi suspendirani zbog snijega i jakog vjetra, a neki su prespavali na podu.

  Najmanje 15 vlakova moralo je stati između postaja, u nekim slučajevima od utorka kasno navečer do rano u srijedu. Neki od putnika morali su pješice do željezničkih postaja gdje im je bio organizirano sklonište.

  Snažan vjetar možda je uzrokovao potonuće teretnog broda registriranog u Hong Kongu između zapadnog Japana i južnokorejskog otoka Jejua rano u srijedu. Spašeno je 13 od 22 člana posade i potraga za ostalima se nastavlja.

  Smirivanje vremena ne očekuje se ni u četvrtak. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,