Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obama proglasio vanredno stanje u Južnoj Karolini zbog uragana i poplava (FOTO)

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je vanredno stanje u saveznoj državi Južna Karolina koju je pogodio uragan Joaquin i olujno nevrijeme koje je izazvalo poplave, javlja Anadolu Agency (AA).

Uragan jačine 160 kilometara na sat izazvao je haos u Južnoj Karolini, Bahamima i Bermudima, a i dalje traje potraga za teretnim brodom „El Faro“ koji je 1. oktobra nestao tokom udara uragana. Na nestalom brodu su se nalazile 33 osobe.

Brojni kvartovi su poplavljeni uslijed olujnog nevremena, a uragan se sa juga SAD-a kreće ka sjeveru i već gubi na snazi.

Proglašeno vanredno stanje stanovnicima Južne Karoline donijelo je satisfakciju jer je država tako preuzela obavezu da nadoknadi sve materijalne štete.

Više od 30.000 stanovnika u Dorchestonu i Charlestonu je ostalo bez struje, a spasilačke ekipe su tokom noći spasile 140 unesrećenih u poplavama.

Guverner Južne Karoline Nikki Haley je izjavio da je vodostaj rijeke Congraree dosegao rekordan nivo još od daleke 1936. godine i izazvao poplave na jugu Kolumbije.

Regionalne vlasti i u Sjevernoj Karolini, New Jarseyu i Virginiji su proglasili vanredno stanje.

Teretni brod „El Figaro“ je nestao u olujnom nevremenu u Bermudskom trouglu tokom plovidbe iz Jecksonvillea ka Puerto Ricu. Svaki kontakt sa brodom je izgubljen 1. oktobra.

Spasilačke ekipe tragaju za brodom na kojem su bila 33 člana posade, među kojima 28 Amerikanaca. U potrazi sudjeluju timovi američke obalske straže, ali i ekipe američke mornarice i zračnih snaga.

Centar za praćenje uragana u Miamiju je saopćio da je brod „El Figaro“ plovio kroz predjele koje je uragan pogodio brzinom od 209 kilometara na sat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,