Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi život: Prva u svijetu uspješna transplantacija cijelog lica i obje ruke

Preuzmite sliku

Njujorški ldoktori  izveli su prvu uspješnu transplantaciju lica i obje ruke u svijetu, a 22-godišnji Joe DiMeo dobio je “drugu šansu za život.”

DiMeo je bio žrtva stravične saobraćajne nesreće 2018. godine, u kojoj je zadobio opekline na 80 posto svog tijela. Vrhovi prstiju su mu amputirani a izgubio je usne i očne kapke. U augustu prošle godine podvrgnut je operaciji koja je trajala čak 23 sata a u njoj je učestvovao tim od 140 medicinskih radnika.

Operacija za koju se sad može sa sigurnošću reći da je prošla uspješno dala je dvadesetdvogodišnjaku, kako kaže, “drugu šansu za život”. Inače, mladić je stradao u vožnji pri povratku kući iz noćne smjene. Zaspao je za volanom a auto se pri skretanju s ceste zapalio.

 • Proveo je četiri mjeseca na odjelu za njegu za stradale od opeklina, uključujući i period koji je proveo u induciranoj komi. Prošao je više od 20 rekonstruktivnih operacija ali uspio je vratiti samo dio funkcija svojih ruku i lica. Prošle godine preporučen u je tretman na NYU Langone bolnici u New Yorku, gdje su urađene transplantacije lica i ruku.

  Eduardo Rodriguez, direktor Programa za transplantaciju lica, rekao je: “Željeli smo mu dati ne samo operaciju zbog koje je izgledao bolje, nego je to moralo i funkcinirati idealno, pogotovo kada su ruke u pitanju”. DiMeo je proveo 45 dana na intenzivnoj njezi nakon operacije i još dva mjeseca u bolnici, gdje je morao naučiti kako otvoriti kapke i koristiti “nove” ruke, piše N1

  Kako je kazao Rodriguez, DiMeo je jedan od “najmotiviranijih pacijenata” koje je ikad upoznao, a na rehabilitaciji je radio i do pet sati dnevno.

  “Želi raditi na sportu, voli igrati golf i želi se vratiti na teren. Uvijek me impresionira težina u utezima koju može podići i jačina njegovog stiska”, dodao je. S druge strane, ni pacijent nije krio zadovoljstvo.

  “Ovo je dar koji dobijete jednom u životu i nadam se da će porodica donora biti utješena znajući da dio njega i dalje živi sa mnom“, rekao je. “Moji roditelji i ja vrlo smo zahvalni što sam dobio ovu drugu priliku“. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,