Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi Zeland proglasio vanrednu klimatsku situaciju

Preuzmite sliku

Novi Zeland je proglasio danas vanrednu klimatsku situaciju obavezujući se na smanjenje emisije karbon-dioksida do 2025. godine, u jednom od, kako je to nazvala premijerka Jacinda Ardern, najvećih izazova našeg vremena.

U prijedlogu koji je podnijet parlamentu prepoznat je razorni uticaj koji će nestabilno i ekstremno vrijeme imati na Novi Zeland i blagostanje Novozelanđana na primarnu industriju, dostupnost vode i javno zdravlje kroz poplave, porast nivoa mora i šumske požare, prenosi Tanjug.

Još 32 države su formalno priznale globalnu krizu proglasivši vanrednu klimatsku situaciju, prenio je “The Guardian”.

U zemlji je primjetan alarmantni trend opadanja vrsta i globalnog biodiverziteta, uključujući pad autohtonog biodiverziteta Novog Zelanda.

Laburisti, Zeleni i Maorska stranka glasale su za deklaraciju, dok su ACT i Nacionalna stranka bile protiv.

Govoreći u parlamentu, Ardenova je rekla da zemlja mora hitno da reaguje.

“Ova deklaracija potvrda je za sljedeću generaciju. Potvrda tereta koji će nositi ako odmah nešto ne preduzmemo”, istakla je ona.

Ardernova je rekla da će vladin sektor morati da kupuje samo električna ili hibridna vozila, flota će se vremenom smanjiti za 20 posto, a svih 200 kotlova na ugalj koji se koriste u zgradama javne službe biće zamijenjeno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje