Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi uspjeh Kine: Odobrene još dvije domaće vakcine protiv COVID-19

Preuzmite sliku

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina Pfizera i Moderne

Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode saopćila je u četvrtak da je odobrila još dvije vakcine protiv COVID-19 za javnu upotrebu, povećavajući broj domaćih vakcina odobrenih u Kini na četiri. Dvije nove vakcine koje su odobrene proizveli su CanSino Biologics Inc and Institut za biološke proizvode u Wuhanu, ogranak Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm).

One su se pridružile vakcini kompanije Sinovac Biotech odobrenoj u ovom mjesecu, i drugoj iz pekinške jedinice Sinofarma odobrenoj u prošloj godini. Kina do sada nije odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije.

Jedinica Sinopharma iz Wuhana saopćila je u srijedu da njena vakcina ima stopu efikasnosti od 72,51 posto protiv bolesti COVID-19 izazvane virusom, pozivajući se na prijelaznu analizu kasnih faza kliničkog testiranja, ne nudeći više detalja. To je jedna od dvije vakcine kandidata Sinopharma koje su ušle u treću fazu kliničkih proba, i ranije su davane limitiranoj grupi ljudi s većim rizikom od zaraze.

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina Pfizera i Moderne koje zahtijevaju mnogo niže temperature skladištenja. Kina je izvezla vakcine Sinovac i Sinopharm u zemlje širom svijeta. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,