Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi trend kod mladih: Jedu sirovo meso da bi se nadrogirali pa se hvale na internetu

Preuzmite sliku

Novi trend koji se pojavio kod mladih zabrinuo je mnoge roditelje i ljekare.

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti izlaženja u klubove, osmislili su novi izazov: jedu sirovo i pokvareno meso da se nadrogiraju, a zatim o tom iskustvu pišu na društvenim mrežama.

Meso ostave nekoliko sedmica ili čak mjeseci u staklenci i čekaju da se pokvari, a konzumiraju ga tek kada boja postane smeđe-siva i kad se pojavi plijesan i sluz.

“U staklenkama držim pileće meso, ostavim nekoliko sedmica u hladnjaku, a zatim pojedem. Budem high istog trenutka”, napisao je jedan korisnik Twittera.

“Prijatelj me nagovorio da se odazovem izazovu i osjećaj je bio super, iako mnogi misle da je to ludo”, pohvalio se drugi.

Jedan YouTuber također se snimao kako jede sirovo, pokvareno meso staro godinu dana, a okus je opisao kao “žestok i neodoljiv”.

Doktorica Sarah Jarvis rekla je za The Sun da je trend jako opasan i da može prouzrokovati brojne zdravstvene tegobe poput crijevne viroze, povraćanja, proljeva i dehidracije, a također je moguća zaraza salmonelom, listerijom ili bakterijom E.coli.

Naučnici još nisu uspjeli utvrditi što kod mladih uzrokuje “high” osjećaj, ali pretpostavljaju da se radi o nekoj od opasnih bakterija, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,