Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi snimak nasilnog ponašanja američke policije

Preuzmite sliku

Stariji muškarac bačen je na tlo tokom protesta, pri čemu je zadobio ozbiljne povrede, a dva policajca su suspendovana.

Dvojica policajaca iz Buffala, New York, suspendirana su bez plaće nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se protesti zbog policijskog ubistva Georgea Floyda nastavljaju desetu noć zaredom.

Videozapis koji je snimio novinar lokalne radio stanice WBFO i objavio na svojoj web stranici i Twitteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv kreće curiti iz muškarčeve glave. Muškarac, bijelac, nije identifikovan, piše Reuters, prenosi Hina.

“Jako me uznemirio snimak”, rekao je gradonačelnik Buffala, Byron Brown. “Nakon mirnih protesta i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući”.

Incident je izazvao široku osudu na društvenim mrežana dok su se demonstranti vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti.

Policajci suspendovani

Floyd je umro u Minneapolisu 25. maja nakon što mu je bivši policajac Derek Chauvin tokom hapšenja držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Video u Buffalu pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njim prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je neko pozvao hitnu.

Radio stanica je izvijestila da su dva ljekara došla i pomogla ozlijeđenom muškarcu.

Policija je kasnije rekla da se muškarac ozlijedio nakon što se okliznuo i pao.

Ipak, nakon što je pogledao video, šef policije u Buffalu, Byron Lockwood, naredio je istragu i suspendovao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

Sedamdesetpetogodišnja žrtva je u stabilnom, ali ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, rekao je Brown. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje