Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi problemi u Australiji: Pljuskovi donijeli olakšanje, ali i nove opasnosti

Četverodnevni pljusak koji je zadesio australsku istočnu obalu, nakon mjeseci borbe sa šumskim požarima i godina suše, donio je olakšanje, no također i štetu od oluje i prognoze da ludom vremenu nije došao kraj.

Ovaj vikend-pljusak najveći je neprekidni period padavina u Sydneyju i okolnim područjima u 30 godina, ugasio je neke šumske požare i napunio osiromašena akumulacija jezera širom Novog Južnog Walesa, najnapučenije australske savezne države.

Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tokom cjelokupne protekle godine – iznenađujući i brz preokret od šumskih požara koji su ubili 33 ljudi i opustošili velike dijelove istočne obale.

“Nevjerojatno je kako miris kiše može utjecati na duh ljudi”, rekao je Reutersu Ben Shields, gradonačelnik grada Dubba koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje.

Kao i mnogi drugi ruralni gradovi, Dubbo je bio pogađan pješčanim olujama i vodenim restrikcijama nakon trogodišnje suše.

Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetke hiljada kućanstava ostalo bez struje, izbio je kaos na cestama u Sydneyu te su zatvorene škole početkom sedmice. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,