Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi predsjednik SAD-a je Donald Trump (VIDEO)

U Sjedinjenim Američkim Državama jučer su održani predsjednički izbori na kojima 230 miliona registrovanih birača odlučivalo o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana.

Na izborima se glavna borba vodila između demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanskog kandidata Donalda Trumpa, na kojima je pobjedu odnio Donald Trump sa ukupno osvojenih 276 elektorskih glasova od potrebnih 270 da bi prešao prag Bijele Kuće, dok u ovom trenutku Hillary Clinton ima 218, javlja AP

Još će se prebrojavati glasovi. Čekaju se i zvanične potvrde izbora.

Podsjetimo, Amerikanci su birali 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Demokrate je predstavljala bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, republikance biznismen Donald Trump, liberale Gary Johnson, a zelene Jill Stein.

Reakcije na ovaj historijski podvig Donalda Trumpa su pristizale tokom brojanja glasova i objavljivanja rezultata. Dionice na američkim berzama su pale, a na društvenim mrežama se pojavila informacija da je web stranica kanadske imigracione službe pala zbog prevelike posjećenosti.

Trump je tokom kampanje često ponavljao: čekajte i vidjećete, ali nije shvaćan u potpunosti ozbiljno jer se smatralo da nema većih šansi na ovogodišnjim izborima, po svemu sudeći, historijskim predsjedničkim izborima.(Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje