Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi haos u Americi: Policajac sedam puta pucao u crnca koji se nije opirao, u autu su bila i djeca

Preuzmite sliku

U gradu Kenosha u američkoj saveznoj državi Wisconsin policija je, reagirajući na dojavu o porodičnom nasilju, usred bijela dana pucala na Afroamerikanca, koji je s ozljedama opasnim po život helikopterom prevezen u bolnicu u Milwaukee. 

Muškarac je identificiran kao Jacob Blake, a na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako Blake odlazi od policajaca i želi ući u automobil. Policajac ide za njim, hvata ga za majicu jednom rukom, dok mu je u drugoj pištolj.

Nakon toga iz neposredne blizine ispaljuje više hitaca.

Djeca sve gledala iz auta?!

Video je na Twitteru objavio Benjamin Crump, advokat koji zastupa porodicu Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policajac ugušio. Benjamin je napisao kako su u automobil u trenutku pucnjave bila trojica Blakeovih sinova te da su vidjeli kako im policajac puca u oca. Incident se dogodio u nedjelju oko 17 sati po lokalnom vremenu.

Ubrzo se na mjestu događaja okupilo stotinjak građana, koji su počeli prosvjedovati tražeći odgovore.

Zašto je policajac iz blizine sedam puta pucao u Jacoba?

Protestanti su otišli do policijske stanice, izvikivali su ‘nema pravde, nema mira’. Policija ih je morala rastjerati suzavcem.

Nedugo nakon toga protesti su postali još nasilniji. Do ponoći je broj protestanata narastao na nekoliko stotina. Došli su pred sudnicu. Zapaljeno je nekoliko kamiona.

Policajce poslali na administrativni dopust

Policija iz Wisconsina objavila je kako istražuje incident.

Policajci koji su sudjelovali u postupanju su na administrativnom dopustu dok ne završi istraga.

Amerika je ovog ljeta svjedočila brojnim protestima zbog policijske brutalnosti i rasizma nakon tragične smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je umro zbog brutalnog postupanja policije.  (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,