Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi detalji tragedije: Alec Baldwin je ciljao u kameru prije nego je ispalio metak koji je pogodio Halynu Hutchins

Preuzmite sliku

Reditelj filma “Rust” Joel Souza otkrio je kako je tačno došlo do tragične nesreće u kojoj je holivudski glumac Alec Baldwin ubio direktoricu fotografije Halyinu Hutchins.

Prema Souzinim riječima, Alec Baldwin je uvježbavao scenu u kojoj je trebalo da usmjeri revolver ka kameri kada je pištolj iznenada opalio i ubio direktoricu fotografije, a njega ranio. Članovima filmske ekipe je prije toga rečeno da je pištolj bezbjedan.

Uslijedio je zvuk „koji je djelovao kao bič, a zatim bučan pucanj“.

Souzina izjava policiji tako je odgovorila na pitanje zašto je pištolj bio usmjeren ka direktorici fotografije, ali nije odgovorio ne pitanje kako je moguće da pištolj koji nije trebalo da sadrži pravu municiju na kraju ubije nekoga na snimanju.

 • Reditelj je policiji rekao da je mislio da je oružje bezbjedno, jer je njemu opisano kao „hladan pištolj“, što je izraz u stručnom slengu za siguran rekvizit.

  Rekao je i da je svo oružje na setu bilo pregledano i da je to bio posao oružarke Hane Gutierrez-Rid. Svaki komad oružja pregledao je i asistent reditelja Dave Holes, koji bi zatim oružje uručivao glumcima.

  Suza je dodao da je kobnog četvrtka snimana scena u crkvi. Nakon priprema za snimanje te scene uslijedila je pauza za ručak, koja je održana na drugoj lokaciji. Nakon pauze su se vratili na set, ali da on „nije siguran da li je oružje ponovo provjereno“.

  „New York Times“ piše da je Souzino svjedočenje dosad nejdetaljniji opis tragedije na ranču u Santa Feu.

  Baldwin je sjedio na crkvenoj klupi, gdje je uvježbavao scenu unakrsnog izvlačenja revolvera, koji je zatim trebalo da usmjeri direktno ka kameri. Souza je u tom trenutku stajao pored Halyine Hutchins, provjeravajući ugao kamere.

  U tom trenutku je video da se Halyna Hutchins hvata za grudi i pada unazad. Tek tada je video da i on krvari iz ramena.

  Izvještaj je sačinio detektiv Joel Cano.

  „Kada smo napravili prvi kontakt, vidio sam ranu na njegovom desnom ramenu“, navodi se u izvještaju detektiva.

  „Joel je rekao da nikada ni pod kojim okolnostima nigdje u blizini snimanja scene ne bi trebalo da bude žive municije“, rekao je Cano.

  U detektivskom izvještaju piše i da je Souza imao problema sa odlaganjima snimanja, nakon što je šestoro članova ekipe dalo otkaz zbog kašnjenja u platama i loših bezbjednosnih uslova. Zbog toga je brzo angažovana nova ekipa, ali je produkcija kasnija zbog problema sa zaposlenima.

  Souza je rekao da je za snimanje pre pucnjave imao samo jednu kameru na raspolaganju.

  U izveštaj je uključeno i svedočenje Reidea Russellea, kamermana koji je stajao nedaleko od Halyne Hutchins i Souze u trenutku kada je pištolj opalio.

  Russell je detektivima rekao da je nakon povratka s ručka izašao sa seta na pet minuta; kada se vratio, oružje je već bilo u upotrebi. Ni Russell nije siguran da li je oružje ponovo provjereno, jer je bio odsutan pet minuta.

  Dave Holes je dohvatio revolver sa sive police koju je pripremila Hana gutijerez Rid. Hols je zatim uručio pištolj Boldvinu uz uzvik „hladan pištolj!“.

  Prema Russellelovim riječima, Baldwin je bio „veoma pažljiv s oružjem“. Tokom snimanja jedne ranije scene, želio je da bude siguran da nema djece u blizini kada je pucao iz pištolja. Na pitanje kako su se članovi ekipe slagali tokom pripremanja scene, rekao je da je djelovalo da se svi dobro slažu.

  Souza je detektivima rekao da je ekipe pripremala scenu u trenutku kada je pištolj opalio i da incident nije snimljen.

  Russell je rekao da je poslije pucnja Joel bio sav prekriven krvlju, dok je Halyna Hutchins rekla da „ne može da osjeti noge“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje