Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nove tenzije: Kanada protjerala ambasadora Venecuele i proglasila ga nepoželjnom osobom

Preuzmite sliku

Kanadske vlasti saopštile su danas da ambasador Venecuele više nije ‘dobrodošao’ dok je otpravnik poslova proglašen nepoželjnom osobom ‘persona non grata’, kao odgovor na slične mjere vlasti Caracasa prema kanadskom otpravniku poslova.

Ambasador Venecuele je pozvan na razgovore u Caracasu nakon što su kanadske vlasti u petak odlučile da zamrznu imovinu i dobra grupi od 52 zvaničnika iz Venecuele, Rusije i Južnog Sudana, kojima je zabranjen ulazak na kanadsku teritoriju.

Venecuela je potom proglasila nepoželjnom osobom kanadskog otpravnika poslova Craiga Kowalika, zamjerajući Kanadi “kontinuirano, namjerno, nepristojno i vulgarno miješanje u njena unutrašnja pitanja”.

Šefica kanadske diplomatije Chrystia Freeland izjavila je da je protjerivanje visokih diplomata uslijedilo poslije mjere protjerivanja Kowalika.

“To protjerivanje je tipično za Madura čija vlada podriva svaki pokušaj uspostavljanja demokratije i pomoći njegovom narodu”, rekla je ona.

Duboka politička i ekonomska kriza mjesecima potresa Venecuelu.

Zemlja je podijeljena između pristalica predsjednika Venecuele Nicolasa Madura i liberalne opozicije koja zahtijeva vanredne predsjedničke izbore i koja je organizovala proteste. Snage sigurnosti su proteste gušile silom, a u neredima u Venecueli je u protekla četiri mjeseca poginulo najmanje 120 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,