Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova stranica u historiji Amerike: Kamala Harris prva izabrana žena potpredsjednica

Preuzmite sliku

Kamala Harris postala je izabrana potpredsjednica SAD-a, prvi put je u historiji izabrana žena.

Harris, bivša kalifornijska senatorica indijskog i jamajčanskog nasljeđa, također će biti prva žena mješovite rase koja će služiti kao potpredsjednica. Harris je rođena u Oaklandu u Kaliforniji i dijete je roditelja imigranata. Ima jednu sestru Mayu, pravnicu i političku analitičarku.

„Nevjerovatno je, nevjerovatno je. To mi donosi suze na oči i radost na srcu “, rekla je Susan Rice, bivša ambasadorica UN-a, koja je također bila na rubu suza u intervjuu za CNN. Rekla je da se nada da će Harrisova pobjeda nadahnuti mlade ljude širom zemlje. “Ne bih mogla biti ponosnija na Kamalu Harris i sve ono što ona predstavlja”, dodala je. Žene su se i ranije kandidirale za predsjednice ili su se kandidirale za predsjedničke karte glavnih stranaka, a najnovija je Hillary Clinton. Sarah Palin bila je zadnja žena koja se kandidirala za potpredsjedničku kandidatkinju, piše The Guardian.

  • Ali Harris je prva žena u američkoj historiji koja se ikada kandidirala na uspješnoj predsjedničkoj listi. Sama Harris kandidirala se za predsjednika na demokratskim izborima 2020. godine, ali se borila da stekne opseg na velikom polju i odustala je od utrke nekoliko mjeseci prije nego što je Biden imenovan za predsjedničkog kandidata stranke. Na tragu kampanje, Harris je odbacila pitanja o tome je li bila introspektivna u pogledu svog naslijeđa i rase. 2019. Harris je rekla da nije mučila kako se kategorizirati, prenosi Tuzlanski.ba.

    Harris je kazala za  Washington Post u februaru 2019. godine, „Da kada sam se prvi put kandidirala za tu funkciju, bila je jedna od stvari sa kojom sam se borila, a to je da ste kroz taj postupak prisiljeni da se definirate na način da se lijepo uklapate u odjeljak koje su stvorili drugi ljudi. “, te je dodala: „Moja poanta je bila: ja sam ono što jesam. Dobro mi je. Možda ćete trebati shvatiti, ali ja se slažem s tim.

  • Na tragu kampanje, Harris je rijetko detaljno raspravljala o svojim razmišljanjima o svom rasnom nasljeđu, ali svoju pokojnu majku Shyamalu Gopalan, koja je rođena u Indiji, često je opisivala kao mentora. Njein suprug, Doug Emhoff je bio bliski povjerenik i aktivan sudionik  kampanje i redovnoo se pojavljivao kao podrška supruzi. Nakon rezultata, napisao je: “Tako sam ponosan na tebe.” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje