Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova droga uzela maha: Jeftinija je od heroina, a razara mnogo ljudskih tkiva

Preuzmite sliku

Nova droga počela se širiti Rusijom, a najranjivija grupa su žene koje se na kraju bave ilegalni poslovima kako bi došle do nove doze, piše Daily Beast.

U Rusiji je nazivaju “sol”, a u SAD-u “sol za kupanje” ili “psihoaktivna sol za kupanje”. U SAD-u je prodavana preko interneta, a glavni sastojak je MDPV, odnosno psihoaktivna tvar mefedron, ilegalan od 2010. godine.

Konzumiranje izaziva uzbuđenje, halucinacije, psihozu, suicidalne misli i srčani udar. Nova droga može se progutati, pušiti ili ušmrkavati, ali najjači udar, kao i kod drugih droga, ima ubrizgavanjem iglom u venu. Posebno je zabrinjavajuće jer je “sol” opasnija i jeftinija od heroina.

Daily Beast je razgovarao s pet konzumentica “soli” iz grada Irkutska te su sve priznale da su zaražene HIV-om i hepatitisom C. Kako bi kupile dozu, koja stoji manje od 10 dolara, neke zarađuju prostitucijom ili dilanjem droge. Zbog raširenog korištenja te droge, popularna “narodna” uzrečica u Irkutsku postala je rečenica: ‘U Sibiru ima soli koliko i snijega”. “Sol” snažno utječe na zdravlje žene, ometa menstrualni ciklus, prestaju jesti i dovodi do dramatičnog gubitka težine. Ovisnici i njihova obitelj i prijatelji često ne shvataju koliko je težak njihov problem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,