Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Norveška vlada predložila zabranu nošenja hidžaba i burke u školama

Preuzmite sliku

Norveška vlada u ponedjeljak je predložila zabranu nošenja muslimanskih pokrivala za glavu u svim školskim ustanovama, od škola do univerziteta, tvrdeći da ona ometaju komunikaciju između učenika i nastavnika.

Norveška vladajuća koalicija konzervativnih i antiimigrantskih desničarskih stranaka obećala je zabranu prošle godine, koja se odnosi na nikabe i burke, kao i na maske za lice.

Ne želimo odjeću koja u potpunosti pokriva lice u školama i  univerzitetima – navodi u izjavi za javnost ministar za obrazovanje i nauku Torbjorn Roe Isaksen.

Takva odjeća sprječava dobru komunikaciju, koja je bitna za učenike da dobiju dobro obrazovanje – dodao je. Norveške vlasti konsultovat će se u narednim mjesecima s onima koji bi mogli biti pogođeni nacrtom zakona.

Norveški mediji javili su da bi vlada mogla računati na podršku većine stranaka, navodeći kako se očekuje da će prijedlog zakona biti usvojen na proljeće 2018.

Lokalne vlasti u Norveškoj već imaju ovlaštenja da zabrane nikab u školama, ali ipak ne postoji jedinstvena nacionalna politika na tom polju.  U ovoj fazi, prijedlog zakona ne predviđa nikakve posljedice za njegovo nepoštovanje.

Pokrivala za žene prilična su rijetkost u Norveškoj, a posebno u školama, ali je ta tema odmah postala predmetom političkih rasprava.

Islamsko vijeće, krovna organizacija koja zastupa norveške muslimane, uposlilo je menadžericu za komunikacije koja je nosila nikab, što je izazvalo usijane rasprave u ovoj godini. Parlamentarni izbori u toj nordijskoj zemlji održat će se 11.septembra.

Za odjeću koja pokriva žene, poput nikaba i burke, nema mjesta u norveškim školama. Temeljna je vrijednost biti u stanju da međusobno komunicirate – izjavio je Per Sandberg, prelazni ministar  za imigraciju i integraciju, prenosi AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,