Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nobelovka Trumpu pričala o mrtvim roditeljima, on je pitao: “Gdje su oni sada?”

Donald Trump izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama zbog svojih pitanja tokom razgovara za dobitnicom Nobelove nagrade jezidske aktivistkinje iz Iraka.

Dok je Nadia Murad pričala o mrtvim roditeljima, Trump je upitao: “Gdje su oni sada?”

Snimak njihovog kratkog razgovora ubrzo je postao viralan.

Nadia Murad je preživjela seksualno ropstvo od strane ISIS-a.

Islamski ekstremisti su je mučili i silovali, a nakon bekstva iz zarobljeništva postala je lice kampanje za oslobađanje Jezida.

Murad je u svom obraćanju Trumpu rekla da, uprkos tome što je ISIS otišao iz Iraka, kurdske i iračke vlasti još uvijek ratuju oko kontrole nad područjem gde su živeli Jezidi i pozvala ga je da interveniše, prenosi Index.hr.

“Vi možete riješiti naš problem danas. Sada nema ISIS-a, ali mi se ne možemo vratiti jer se kurdska i iračka vlast međusobno bore oko toga ko će kontrolisati moje područje. I mi se ne možemo vratiti ako ne možemo da zaštitimo svoje dostojanstvo, svoje porodice”, rekla je Murad.

“Ali ISIS je otišao”, rekao je kratko Trump.

Murad mu je rekla i da je ISIS ubio njenu mamu i šestoro braće.

Trump je na to pitao: “Gdje su oni sada?” Murad je odgovorila: “Ubili su ih. Nalaze se u masovnim grobnicama u Sinjaru”.

Ali, ni to nije bilo sve. Trump je dobitnicu Nobelove nagrade pitao i zašto je dobila Nobelovu nagradu.

“Jer nakon što se ovo sve dogodilo nisam odustala. Pobrinula sam se da svi saznaju da je ISIS silovao na hiljade jezidskih žena. To je bio prvi put da je žena iz Iraka izašla i progovorila o tome šta se dogodilo.

Trump je potom rekao: “Stvarno? To je prvi put?”

“To je prvi put”, odgovorila je.

“Znači, ti si pobjegla?” rekao je Trump.

Ona je odgovorila: “Da, ali ja još uvijek nemam svoju slobodu jer nijedan pripadnik ISIS-a nije došao pred sud”, rekla je Murad. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,