Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačke “drive-in” crkve: Pet minuta duhovnog mira

Preuzmite sliku

Turisti, kamiondžije i ostali putnici na autocestama između teških šlepera i benzinskih pumpi mogu pronaći kapelu i pomoliti se. U “Autobahn-crkvi”. Dobrodošli u Njemačku!

Po gustoj mreži njemačkih autocesta postoji 47 “Autobahn crkava”. Tamo, nekoliko metara od jurećih vozila, putnici traže mir. Za razliku od ostalih crkava, broj posjetitelja je u ovim vjerskim objektima – u porastu.

Možda Sveti duh pomogne…

– Crkva je za mene poput šatora, zaštitnog prostora gdje je prije svega sigurno – kaže 19-godišnja Katarina (ime promijenjeno). U “Autobahn crkvu” Siegerland na autocesti A45 između Dortmunda i Frankfurta, Katarina dolazi uvijek kada ju more brige.

Slično je i s Gerhardom Sauerom iz obližnjeg Neunkirchena koji ovamo dolazi zbog kratkih misa koje su, kako kaže, “pune energije”. Tu crkvu mjesečno posjeti oko 2.000 vjernika. Knjiga s porukama posjetitelja je puna osobnih želja i razmišljanja. Pogled na poruke odaje jednu drugačiju sliku njemačkog društva, bez negativnosti i mržnje.

– Za razliku od poruka na internetu koje su pune mržnje, ovdje su ljudi zahvalni i ne pokazuju ljutnju – kaže Ute Pohl, predsjednica Udruge Autobahn crkve Siegerland.

 • Alessia u crkvu Sv. Rafaela na autocesti A57 pored Kölna dolazi kako bi liječila ljubavne jade i nada se da će poruke koje ovdje ostavlja doći i do njezinog dečka koji ju je ostavio. Pod budnim okom arhanđela Rafaela, Alessia je upisala:

  – Dragi Bože, zapravo sam ti se htjela obratiti s pozitivnim osjećajima. Ali molim te da Stefanu vratiš vjeru u našu vezu.

  U crkvi uz autocestu Himmelkron svake nedjelje se u 10.30 održava sveta misa

  Pet minuta duhovnog mira

  Zajednica “autobahn vjernika”, za razliku od onih u gradovima, raste. Oko pola miliona putnika svrati godišnje u jednu od crkava uz prometnice. Prva “Autobahn crkva” je posvećena 1958. godine uz sutocestu A8 u Bavarskoj. Slični objekti su u međuvremenu nikli i u Austriji i Švicarskoj.

  Crkve nastaju na temelju lokalnih inicijativa koje vlastitim sredstvima grade kapelice. Za razliku od crkva u naseljima, u “Autobahn crkvama” vjernici provedu kratko vrijeme, u prosjeku pet minuta. Prema podacima Katoličke više škole u Freiburgu prosječni “autobahn vjernik” je muškog roda, živi u Njemačkoj, stariji je od 50, oženjen i redovito odlazi na mise. (Deutsche Welle)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,