Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nigerija: Vlada obustavila rad Twittera, a ko prekrši zabranu vodit će se sudski proces

Preuzmite sliku

Nigerija će sudski goniti svakoga za koga se utvrdi da je prekršio zabranu i koristio društvenu mrežu Twitter, rekao je to portparol vlade za BBC.

Vlada je u petak saopćila da obustavlja rad Twittera u zemlji. Mreže mobilnih telefona blokirale su pristup nakon što im je naređeno, ali neki korisnici zaobilaze zabranu. Potez dolazi nakon što je Twitter izbrisao tweet predsjednika Muhammadu Buharija zbog kršenja pravila. Neki su korisnici njegovu objavu, koja se odnosila na nigerijski građanski rat prije četiri decenije, shvatili kao prijetnju secesionističkom pokretu na jugoistoku zemlje.

Njegova vlada izjavila je u subotu da je uklanjanje tweeta razočaravajuće, ali da to nije jedini razlog za privremenu suspenziju.

“Bilo je mnoštvo problema s platformom društvenih mreža u Nigeriji, gdje su dezinformacije i lažne vijesti koje su se njome širile imale nasilne posljedice u stvarnom svijetu“, rekla je vlada.

Twitter je rekao da je najava zabrane duboko zabrinjavajuća. Potez je također donio široku osudu grupa za ljudska prava i međunarodnih sila, koje kažu kako će ograničiti slobodu govora u Nigeriji. Ministar pravde Abubakar Malami rekao je da je “naložio hitno krivično gonjenje prestupnika savezne vlade za zabranu rada Twittera u Nigeriji” te je rekao javnom tužiocu da “krene u akciju”.

Poruka je bila usmjerena i na korporacije i na pojedince, rekao je portparol ministra Umar Gwandu za BBC. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,