Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ni FBI im ne može parirati: Kina ima zastrašujući program koji svakog pronalazi za samo sedam minuta

Preuzmite sliku

Čak 170 milijuna najmodernijih kamera Kina je ugradila za nadzor širom cijele zemlje, a sve s ciljem kako je istaknuto da se uz masovni nadzor koji je opremljen najnaprednijom umjetnom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica bori protiv kriminala u toj zemlji.

No, kako stručnjaci ističu taj sistemkoji je izuzetno koristan ipak predstavlja i ogromnu opasnost.

Naime, jako puno protivnika ovog programa tvrdi da na ovaj način Kina u potpunosti uništava slobodu svim građanima.

Tako taj softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana, koje uspoređuje sa snimkama potencijalnih sumnjivih lica snimljenih uz pomoć sigurnosnih kamera.

 • Bolji nadzor od FBI-ja

  Ukoliko umjetna inteligencija utvrdi da postoji poklapanje, nakon toga izvlači dodatne podatke  o toj osobi- adresu, lijekarski karton, a to ide toliko daleko da iznosi i komentare koje je osoba pisala na društvenim mrežama.

  Stručnjaci tvrda da je softver toliko dobar u pronalaženju ljudi  da ima potencijal da se u budućnosti toliko unaprijedi da će čak ma koliko to nevjerovatno zvučalo moći predvidjeti zločine i prije nego što se oni dogode.

  Tako je jedna novinar u Šangaju odlučio testirati spomenuti sistem i provjeriti koliko je on uistinu efikasan, a kineskoj policiji bilo je potrebno tačno sedam minuta da ga locira i privede.

  Stručnjaci tvrde da je ovaj kineski sistem ne samo najbolji na svijetu nego bolji i od onog koji koristi FBI i to je odlično rješenje za suzbijanje kriminala u svakoj zemlji, no problem je i ono od čega mnogi strahuju da će se zloupotrijebiti za masovnu špijunažu i eliminisanje političkih protivnika. (100posto.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,