Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nezaposlenost u Australiji porasla zbog strašnih požara

Preuzmite sliku

Stopa nezaposlenosti u Australiji je porasla zbog strašnih požara koji su prethodnih mjeseci pogodili ovu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Agencija za statistiku Australije je saopćila da je stopa nezaposlenosti u januaru porasla na 5,3 posto sa 5,1 posto iz decembra prošle godine. Broj nezaposlenih u ovom periodu je povećan za oko 13.500.

Padu nezaposlenosti najviše su doprinijeli požari koju su pogodili ključne turističke i poljoprivredne regije u toj zemlji.

Požari su zahvatili ogromne dijelove Australije, pri čemu su posebno pogođeni ključni priobalni turistički gradovi u vrijeme kada bi mnogi Australci i turisti obično uživali na odmoru na plaži.

Požari su izazvali masovne evakuacije koje su uzrokovale velike saobraćajne gužve duž priobalnih autoputeva.

Šteta na poljoprivrednim površinama je također ogromna jer su u požarima značajno oštećeni usjevi i infrastruktura.

U požarima koji su u septembru 2019. godine počeli u New South Walesu, a potom se proširili i na područja u Queenslandu, Victoriji i South Australiji, smrtno su stradale 33 osobe, a izgorjelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3.000 objekata.

Australijski zvaničnici su prije desetak dana saopćili da su svi požari stavljeni pod kontrolu i da sada slijedi oporavak zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,