Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

New York zabranio oružje na mnogim javnim mjestima

Preuzmite sliku

Američka savezna država donijela je zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu.

Američka savezna država New York donijela je zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu, dok će oni koji žele dozvolu za nošenje oružja morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na izvanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje potakla je prošlosedmična presuda Vrhovnog suda SAD-a kojom su poništeni 100 godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku.

Većina konzervativnih sudija Vrhovnog suda po prvi je put o historiji presudila da Ustav SAD-a garantira pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoodbrane.

Demokratske vođe New Yorka osudile su presudu Vrhovnog suda, jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja.

Priznaju da moraju olabaviti uslove za davanje dozvola kako bi ispoštovali presudu, ali će u ime javne sigurnosti nastojati zadržati što više ograničenja.

‘Štititi građane New Yorka’

Neka od tih ograničenja će biti predmetom sudskih tužbi.

Vrhovni sud je odlučio da su, zbog uslova za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. godine, državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

Demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul sazvala je vanrednu sjednicu i kazala da su dosadašnji zakoni o držanju oružja u New Yorku rezultirali time da taj grad ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

“Naša savezna država nastavit će štititi građane New Yorka, uprkos presudi Vrhovnog suda“, kazala je tokom konferencije u glavnom gradu Albanyju, dok su zakonodavci raspravljali o zakonu.

“Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera“, dodala je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,