Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

New York: Gorjela Titova vila vrijedna 50 miliona dolara sa osam kupatila, dva lifta, staklima otpornim na metke…

Preuzmite sliku

Jedna od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba New Yorka, nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita nakon pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srpskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima, prodaje se za pedesetak miliona dolara, a za ovu je vilu zainteresirano šest kupaca.

Možda bi bilo bolje reći da je bilo zainteresirano šest kupaca jer je preksinoć izbio požar u toj zgradi. Kako javljaju, američki mediji, ozlijeđeno je troje civila i jedan vatrogasac. Na intervenciju je izišlo čak stotinu vatrogasaca, a trebalo im je oko sat vremena da napokon ugase požar.

Zapaljena zgrada ima ukupno šest spratova, 18 soba i šest kupatila a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji. U luksuznoj rezidenciji sačuvano je gotovo sve, uključujući i zlatne lustere, mramorne stepenice pa čak i šporet iz 1905. godine.

Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije koja zjapi prazna od ranih devedesetih. Novac od prodaje ove luksuzne građevine trebala bi podijeliti sve države bivše Jugoslavije, prenosi Oslobođenje.

Vila je izgrađena 1904. godine a prvi vlasnik bio je guverner Rhode Islanda, a 1925. godine je rezidenciju kupila Emily Vanderbilt za 450.000 tadašnjih dolara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je 1947. godine kupila rezidenciju na četiristotinjak kvadrata od Vanderbiltovih za 300.000 dolara.

Decenijama je služila kao službena rezidencija jugoslavenskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima, a još uvijek nosi tragove Hladnog rata. Skriven je čitav jedan sprat i ograđen metalnim Faradayevim kavezom kako bi spriječili prisluškivanje telefonskih razgovora.

Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine u hotelu Waldorf Astoria, jugoslavenski maršal skrio se upravo u tu rezidenciju iza debelih neprobojnih prozora. Samo dvije godine ranije, Tito je u jednoj od soba okupio vođe Indije, Indonezije, Egipta i Gane kako bi potpisali preliminarni dogovor o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,