Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatno, ali istinito: Glavnom gradu Norveške nedostaje smeća!

deponija-smece
Preuzmite sliku

Gotovo polovica Osla se grije na tvornice u kojima sagorijeva otpad, ali s visokim stopama recikliranja tvornice jednostavno ne mogu nabaviti dovoljno smeća.

deponija-smece

Prijestolnica Norveške Oslo ima jedan neobičan problem. Naime, gradu ozbiljno nedostaje smeća. Gotovo polovica Osla se grije na tvornice u kojima sagorijeva otpad, ali s visokim stopama recikliranja tvornice jednostavno ne mogu nabaviti dovoljno smeća.

Oslo je već uvozio smeće čak i iz Irske, no ima veliku konkurenciju u gradovima sjeverne Europe, uključujući i Stockholm, koji je nagovorio neke manje norveške gradove da im predaju svoje smeće.Ukupno tvornice za spaljivanje otpada na sjeveru Europe imaju kapacitet da obrade 700 milijuna tona smeća godišnje, no ta regija proizvodi manje od četvrtine te količine. U međuvremenu se grade nove tvornice po Švedskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji, zbog čega se direktor norveške agencije za recikliranje otpada pita kako će sve te tvornice nabaviti smeće.

“Ja bih ga volio uvoziti iz SAD-a. Transport morem je jeftin”, kazao je šef agencije Pal Mikkelsen za New York Times.Hege Rooth Olbergsveen, viši savjetnik u programu zbrinjavanja otpada u Oslu, smatra da postoji europsko tržište smeća, te da je smeće postalo roba koja je sve više tražena. Ipak, nije svako smeće isto: primjerice, ponuda talijanskog grada Napulja (koji je nudio njemačkim i nizozemskim gradovima da uzmu njihov otpad) u Norveškoj ne bi mogla ‘proći’ jer talijansko smeće nije ‘čisto i sigurno’ poput engleskog, piše NYT. (Depo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: