Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatni detalji: Kako su Trumpovi ljudi u 65 dana skovali plan za državni prevrat

Preuzmite sliku

‘Ovo mora prestati. Neko će biti ubijen. Neko će stradati, netko će biti ustrijeljen‘, upozoravalo se odavno

Koliko god su šokantni događaji u srijedu u Washingtonu mnoge iznenadili, analitičari koji već duže vrijeme prate rad ekstremističkih skupina i teoretičara zavjere u SAD-u kažu kako su znaci upozorenja bili tu mnogo ranije, piše Jutarnji.hr.

U opširnoj analizi pod naslovom ‘65 dana koji su doveli do haosa u SAD-u’, BBC ističe kako se ovakav razvoj događaja mogao očekivati. Podsjećaju kako je odlazeći predsjednik Donald Trump već u izbornoj noći počeo slati poruke koje su potpirivale teorije zavjere.

– Spremamo se dobiti ove izbore. Iskreno, mi smo dobili ove izbore – kazao je samo sat vremena nakon što je na svom Twitteru objavio “Pokušavaju nam ukrasti izbore”.

Jasno je da Trump nije pobijedio i da mu niko nije ukrao izbore, ali te činjenice nisu bitne njegovim pristalicama. Nisu im bile bitne tada, a nisu bile bitne ni u srijedu, kada je nasilna rulja upala u Kapitol. Među njima su bili različiti tipovi ljudi, od zloglasnih QAnonista, članova grupe “Stop the steal” (Zaustavite krađu, prev.a.), do aktivista ekstremne desnice, online trolova…

Rizik od novog nasilja

U petak, 48 sati nakon scena nasilja koje su šokirale svijet, Twitter je započeo jednu od najvećih “čistki” svojih servera. Uklanjali su profile onih koji su u javnost iznosili neistinite informacije i širili teorije zavjere ili, pak, poticali na direktne akcije neposluha protiv legitimnih rezultata izbora. Na red je došao i jedan od najuticajnijih profila na svijetu, onaj Donalda Trumpa, kojeg je pratilo više od 88 miliona korisnika te mreže. Profil mu je trajno zabranjen zbog “rizika od poticanja na novo nasilje”.

BBC podsjeća kako je ideja o izbornoj krađi na ulicama širom Amerike živjela još mjesecima prije samih izbora, potpaljena zahvaljujući samom Trumpu. A čim su otvorena birališta, krenuo je haos. Internetom se proširio video republikanskog posmatrača kojem brane ulazak na biralište, što je stvorilo pogrešan dojam kako se republikancima, iz urotničkih namjera, ne dozvoljava nadzor nad biračkim procesom. Pogrešno, muškarac je na krajuipak ušao u birački odbor, čim je provedena potrebna zakonska procedura.

No, bez obzira na činjenicu da snimak ne dokazuje nikakvu teoriju zavjere, čim se proširila internetom bilo je prekasno. Nezaustavljivo su se počeli širiti i druge snimke, memovi, slike, crteži i ilustracije koji su svi bili pod zajedničkim hashtagom #StopTheSteal.

Poruka koja je odaslana bila je više nego jasna – pošteni Donald Trump uvjerljivo je osvojio predsjedničke izbore, ali “mračne sile” establišmenta to mu neće dopustiti. Trump je činio sve što je mogao da dolije ulje na vatru. Dok su se glasovi još prebrojavali, objavio je pobjedu i počeo s tvrdnjama kako se “američkom narodu sprema prevara”.

Naravno, za svoje tvrdnje nije ponudio nikakve dokaze, a sve politološka istraživanja pokazala su da su tokom dosadašnjih američkih izbora izborne prevare bile ekstremno rijetka i suštinski nevažna pojava. No, u samo nekoliko sati kreirana je grupa “Zaustavite krađu” na Facebooku i postala jedna od najbrže rastućih grupa u historiji te društvene mreže. Dan nakon osnivanja imala je više od 300 hiljada članova. Trumpove pristaše u grupi su širili neutemeljene objave o izbornim prevarama. Dvije su bile naročito upečatljive – jedna je da su na izborima glasali mrtvi ljudi, a druga da su uređaji za prebrojavanje glasova programirani kako bi glasove za Trumpa dodijelili Joeu Bidenu.

Već tada se, ukazuje BBC, pozivalo na nasilje. U grupi se otvoreno govorilo o potrebi za novim građanskim ratom ili revolucijom. Facebook je brzo reagovao, dva dana nakon osnivanja grupa je zabranjena, no do tada je već imala više od pola miliona komentara, lajkova, dijeljenja i drugih reakcija.

Ukidanje grupe nije spasilo stvar. Članovi izvorne grupe osnovali su desetine novih, pokrenuta je i službena web stranica pokreta, a lažnu vijest o izbornoj prevari postalo je gotovo nemoguće kontrolisati.

Prvi nasilni skupovi

U subotu, 7. novembra, velike medijske kuće objavile su Bidenovu pobjedu. Hiljade demokratskih pristaša izašle su na ulice slaviti pobjedu, a Trumpovi su krenuli s izljevama bijesa i mržnje. Počeli su planirati veliki MAGA skup (Make America Great Again – Trumpov izborni slogan) u Washingtonu, tvrdeći da će u metropolu doći milioni Amerikanaca, a Trump ih u tome nije ni najmanje obeshrabrivao. Štaviše, na Twitteru je objavio kako će pokušati lično svratiti i pozdraviti demonstrante. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,